6 Temmuz 2007 Cuma

Tokluk Kan Sekeri

Novartis ilaç firmasının farkıda mısınız serisinden güzel bir alıntı.

Tokluk Kan Şekeri

  • Ağız kuruluğu
  • Çok su içme, çok idrara çıkma
  • Sürekli açlık hissi, açlığa tahammülsüzlük
  • Halsizlik, bitkinlik
  • Bulanık görme gizli şekerin ilk sinyalleridir.

Şeker hastalığınız gizli olabilir :

Açlık kan şekeri normal olan kişilerde, öğünlerden sonra ölçülen tokluk kan şekeri yüksek olabilmektedir ve bu durum halk arasında gizli şeker olarak adlandırılmaktadır. Uzmanlar açlık kan şekerine bakıldığı halde sağlıklı olanların da mutlaka tokluk kan şekerini (öğünlerden 2 saat sonra ölçülen kan şekeri) ölçtürmelerini öneriyor. Açlık Kan Şekeri ve Tokluk Kan Şekeri Nedir?Açlık kan şekeri 8 saat açlıktan sonra ölçülen değerdir. Tokluk kan şekeri ise ana öğünlerden iki saat sonra yapılan veya şeker yükleme testinde (75 gr. karbonhidrat içeren glikoz alımı) elde edilen ölçümdür.

Tokluk kan şekeri neden önemlidir?

Tokluk kan şekeri ölçümünün önemini belirten İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Diyabet Bilim Dalı Öğretim Üyeis ve aynı zamanda Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı olan Prof. Dr. Temel Yılmaz, “Sabah kahvaltıdan önce açlık kan şekerinizi tek başına ölçmek anlamlı değil. Gün içinde açlık-tokluk kan şekerinizi birlikte ölçmelisiniz, üstelik tokluk kan şekeri ölçümü de açlıktan farklı bir teknik gerektirmiyor, tek fark tok olunması” diyor. Yılmaz, “Hastalığın erken döneminde gidişatı belirleyen tokluk kan şekeri değeridir. Sadece açlık kan şekeri ölçümü pek çok hastada diyabetin teşhis edilmesini geciktirmektedir. Diyabet teşhisi konmadan önce 15 yıl boyunca, açlık kan şekeri normal, tokluk kan şekerleri ise yüksek olabilir. Yapılan çalışmalar 40 yaş üstü her 100 hastadan 31’inin açlık kan şekeri normal olmasına rağmen tokluk kan şekerine bakıldığında şeker hastası olduklarını göstermektedir” diyerek tokluk kan şekerinin önemini vurguluyor.

“Gizli şeker” dönemi neden önemlidir?

Türkiye’de 5 milyon kişi diyabet, diğer bir deyişle şeker hastalığı ile birlikte yaşıyor. Bu hastaların yalnızca 2 milyon 600 bini hastalığının bilincinde, geri kalan 2 milyon 400 bini ise ‘gizli şeker hastası’ olarak hayatını sürdürüyor. Gizli şeker döneminde, açlık kan şekeri normal sınırlar içerisinde seyredebilmektedir . Hastalık, 15-20 yıl boyunca hiçbir bulgu vermeden seyreder. Ağız kuruluğu, çok su içme, çok idrara çıkma, sürekli açlık hissi, açlığa tahammülsüzlük, halsizlik, bitkinlik, bulanık görme hastalığın ilk sinyalleridir. Şeker hastalığının ilerleyişinin önlenebileceği ve tedavi edilebileceği en erken dönem olması nedeniyle gizli şeker dönemi çok önemlidir.

Neler Yapmalıyız?

Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisine göre 45 yaşındaki herkes mutlaka şeker yükleme testi yaptırmalıdır. Sonucun normal çıkması durumunda ise bu test her beş yılda bir tekrarlanmalıdır. Ailesinde diyabet hastası olanların ise 30 yaşından sonra her yıl şeker yükleme testi yaptırmaları gerekir. Ayrıca şeker hastalarının hem açlık, hem de tokluk kan şekerlerini düzenli olarak takip etmeleri büyük önem taşımaktadır.

Novartis

Hiç yorum yok: