9 Temmuz 2007 Pazartesi

Meyve Diyeti Gercekten zayiflatiyor mu?

Yazin gelmesiyle bircok yaz meyvesi de sofralarimizda yerini aldi. Peki meyve diyetleri sanildigi kadar masum mu?

Diyetisyen : Secil KenarMemorial Hastanesi

Yazin gelmesiyle bircok yaz meyvesi de sofralarimizda yerini aldi. Meyvelerin cesitli ve lezzetli olmasi meyve tuketim miktarinin artmasina sebep oluyor. Ayrica bu donemde meyve, karpuz, cilek diyeti gibi donemsel dusuk kalorili, tek besinden olusan favori diyetler goze carpmaya basliyor.

Peki meyve diyetleri sanildigi kadar masum mu? Bu tarz diyetler gercekten saglikli mi? Hangi meyveler yasak? Meyveler kalorisiz mi ? istedigimiz kadar yiyebilir miyiz?

Bazi Meyveler Porsiyon Miktarlarina Dikkat Edilerek Tuketilmeli

Meyve bir karbonhidrattir. icerisinde fruktoz denilen meyve sekerini icerir. Sukroza gore vucutta daha az oranda insulin salgilanmasina sebep olur.

Bir gun icerisinde fazla miktarda tuketilirse fruktoz karacigerde trigliseride donusur. Trigliserid, kanda bulunan bir cesit yagdir. Trigliseridin fazla tuketilmesi damar serligi, karaciger yaglanmasina sebep olur. Sonucta meyveler kalorisiz degildir. Fazla tuketildiginde vucudun o enerjiye ihtiyaci yoksa yag olarak depolanacaktir. Yani meyvenin de fazla tuketilmesi zararladir. Ayrica muz, incir, uzum gibi meyveler, seker iceriklerinin fazla olmasindan dolayi cok fazla tuketilirlerse kilo aldirirlar. Burada meyveler konusunda glisemik indeks kavramini cok iyi anlamamiz gerekiyor. Glisemik indeks bir gidanin kan sekeri seviyesindeki etkisinin bir olcusudur. Glisemik indeksi dusuk gidalar kisiyi daha uzun sure tok tutarlar ve insulinin daha az salgilanmasina sebep olurlar.

Ornegin 100 gr muz ve 100 gr elmayi ele alalim. Bunlarin glisemik indeksi karsilastirildiginda muzun glisemik indeksi daha yuksektir. Fakat bu hic muz yemeyecegimiz anlamina gelmez, Bu yuzden meyvelerin hesaplanarak hazirlandigi meyve porsiyon listeleri vardir .

Bu listede 100 gr elma 60 gr muza kalori olarak esittir. Muzun seker orani yuksek oldugundan dolayi porsiyon miktari daha dusuktur. Muz, incir, hurma, kavun ve uzumun glisemik indeksi yuksektir. Fakat bunlari yemek yasak degildir. Porsiyon miktarlarina dikkat edilerek tuketilebilir. Ornegin gunluk 5 -6 porsiyon meyveye vucudunun ihtiyaci olan kisi listeden istedigi meyveleri secerek karsisinda ki miktar kadar meyve tuketebilir.

Uzun Sureli Meyve Diyetleri Saglik Problemine Yol Acabilir

Meyve diyetleri, dusuk kalorili, karbonhidrat icerigi yuksek, protein ve yag icerigi dusuk diyetlerdir. Tek yonlu besin diyetleridir. Gunluk tuketmemiz gereken aminoasitlerden ve gerekli yag asitlerinden yoksundur, B grubu vitaminleri diyette eksiktir. Uzun sureli uygulandiginda enzim faaliyetlerinin zarar gormesine, sinir ve beyin fonksiyonlarinda hasara, sinirlilik, tansiyon dusuklugu, kalp hastaliklari gibi bircok saglik problemine yol acabilir. Ayrica bu tur diyetler 7 gunde 4 kg verilebilecegini vaat etmektedirler.

Bu kadar kisa surede kaybedilen agirligin cok azi yagdan olmakta, cogu kas ve sudan oldugu icin diyet bittikten sonra verilen kilolar daha fazlasiyla hemen geri alinmaktadir. Ayrica bu tur diyetlerin sik yapilmasi durumunda bazal metabolizma hizi bozulmakta ve daha sonra agirlik kaybetme hizi yavaslamaktadir.

(Vatan)

Hiç yorum yok: