27 Temmuz 2007 Cuma

Dikkat! Obezlik Bulasiciymis

Obezite bizlerin de korkulu rüyası olmaya başladı son yıllarda. Bu Avrupa'ya ve özellikle büyük ölçüde Amerika'ya özgü bir hastalık olarak görülüyordu ama ülkemizdeki abilerimiz, amcalarımız, ablalarımız, annelerimiz ve teyzelerimizi görünce işin değiştiğini görmüş olduk. Göbekli insan sayısı (Coğrafya dersindeki güneşli gün sayısı gibi oldu..:) ) her geçen gün artıyor. Bizzat ben bile sıskalık kurumunun temsilcisiyken kendimi balkonlu bir ev hissi içinde buluverdim. Herşey bir anda oldu :)

Ama ipin ucunu kaçırmamak lazım diye düşünüyorum. Borçlarını faiz ödemesine rağmen ertelemiş bir insan misali ipin ucu kaçabiliyor. Bir gün ve bir gün daha sevdiğiniz şeylerle beslenince işin sonu istemediğimiz gibi olabiliyor. Çünkü bir yerden sonra kilo vermek imkansız geliyor insana. Sonuçta büyümüş, hacmini arttırmış bir mide söz konusu olan.

Toplumumuzdan, en azından bu satırları okuya kişilerden ricam günlük hayatlarına biraz hareket katmaları olacak. En azından günde bir saat yürüyüş yapalım. Etkisi oluyor mutlaka. Bir de işin püf noktası akşam yemeğini abartmamak ve mümkünse tok mide ile uyumamak...



ABD'de yapılan bir araştırmaya göre, obez eş, kardeş veya arkadaşa sahip olmak obezite riskini üç kata kadar artırıyor. Cinsiyet aynı olunca oran daha da fazla oluyor

Kaliforniya Üniversitesi tarafından 12 bin kişinin tıbbi kayıtları incelenerek yapılan araştırmaya göre, obez arkadaşlar, obeziteye yakalanma riskini yüzde 57, obez kardeşler yüzde 40, obez eşler de yüzde 37 oranında yükseltiyor.

Çok yakın arkadaşlıklarda ise obezitenin "bulaşma" ihtimali üç kat artıyor.Bu konuda cinsiyetin de önemli bir unsur olduğu, aynı cinsiyetten arkadaşlıklarda obezitenin "bulaşması" ihtimalinin yüzde 71 arttığı belirtildi. Erkek kardeşler arasında bu risk yüzde 44 olurken, kız kardeşler arasında yüzde 67'ye çıkıyor. Araştırmada, ortalama olarak obez bir kişinin aldığı her 7.7 kiloya karşılık, bir yakının da 2.3 kilo aldığı görüldü.

Araştırmacılar, obezitenin bulaşıcı olmasının, birlikte vakit geçiren insanların benzer yeme alışkanlıklarına sahip olmasıyla açıklanamayacağını belirtti. Obez bir yakına sahip olan insanların "kabul edilebilir kilo" konusundaki fikirlerinin değişmesinin önemli bir unsur olduğu tahmin ediliyor.

Milliyet Dış Haberler Servisi

Hiç yorum yok: