28 Temmuz 2007 Cumartesi

Önümüzdeki hafta hava nasil olacak?

Sıcaklardan ötürü geçtiğimiz senelerde sadece Fransa'da onbinden fazla kişi ölmüştü. Bu sayıya dikkat etmek lazım. Çünkü bu rakam gerçek. Son derece net hatırlıyorum! Yaşlı nüfusun fazla olduğu Fransa sıcaklardan kavrulmuş ve ölümler son derece fazla olmuştu.

Bugünse durum farklı kürese ısınmanın olumsuz (beklenen) etkileri ile sıcaklar bir yana dursun daha mevsim normallerini bile yakalayamadılar. Yaz sıcakları kendisini göstermemiş durumda.

Sonuç olarak küresel ısınma için etkin önlemler alınmalı bir an önce...



Biz sıcaklardan bunalmışken İngiltere, Fransa’nın kuzeyi, Benelüks ülkeleri, Kuzey Almanya ve İskandinav ülkeleri “Acaba yazı görebilecek miyiz?'' endişesi içinde günler geçiriyor. Neredeyse yağışsız geçen bir günleri yok, bizde ise her şey tam tersine, beklentilere rağmen yok. Sonbahar ve kış döneminde de başımızın üstünden geçecek bulutlara yağdıydı-yağmadıydı diye bakacak olursak daha çok bekleriz.

En kısa zamanda su yönetimi planlamasına bulut yönetimini de katmak, yağış olayına sonbahar ve özellikle de kış döneminde müdahale etmek durumundayız. Ben bu işlerle ilgili epeyce mesafe kat ettim. Bulutlara ve dolayısıyla kar depolanmasına hükmedebileceğimizi iddia ediyorum, hem de en doğal yöntemle, tabiat ne yapıyorsa onu biraz daha hızlandırarak ve ilk defa bizim bulduğumuz bir şeyi yaparak. Bu sene yaptık yaptık, eğer bu kışı kaçırırsak bekle 2009-10 kışını. Barajlara gelen suyun kaynağı kardır, yağmur suyu ile barajlar dolmaz; bunu unutmayın, benden söylemesi.

Gelelim temmuz sonu ve ağustosun ilk haftasının beklentilerine... Müjdeli haber, bizi bekleyen hava koşullarının tam anlamıyla yaz ortalamalarında olacak olması. Bir başka deyişle, geçen haftaki sıcaklar bu hafta yok.

Öncelikle Akdeniz bölgemizi biraz serinletelim. Bunaltıcı sıcaklar temmuzun sonundan sonra tüm yurdu ve Akdeniz bölgesini, hatta Güneydoğu Anadolu’yu bile terk edecek. Gece sıcaklıkları 20 dereceye kadar gerileyecek. Elbette gündüzleri sıcak ama öyle 40’larda falan değil, sadece mevsim normallerinde yani 30-35 derece arasında.

Biraz daha serinlik

Hafta sonu özellikle Karadeniz sahil kesimi sert poyraz rüzgarlarının etkisiyle serinlemiş olacak, aman denize girerken dikkat. Rip akıntısı bu hafta sonu kıyılarda mutlaka olacaktır; deniz dalgalı ise temkinli olun, cankurtaranı olan yerleri tercih edin ve uyarı alırsanız sakın ola denize adım atmayın. Unutmayın bu akıntı sahilden başlar. Diğer yerlerde hava gün boyunca maalesef sıcak.

Hafta içinde güney sahil kesiminde hava sıcak olacak ancak diğer yerlerde sıcaklık ancak 35 derece sınırına dayanacak.

1 Ağustos Çarşamba gününden itibaren daha da serinleyeceğiz. Gece en fazla 20, gün boyunca da ancak 30-32 derecelerde sıcaklıklar göreceğiz.

2 Ağustos Perşembe ve 3 Ağustos Cuma günlerinde hava kuzey ve iç bölgelerimizde 4-5 derece daha serinleyecek. Gece sıcaklıkları 15 derece sınırına kadar gerileyecek, elbette gündüz sıcaklıkları da 30 derece civarında olacak.

Uzun bir aradan sonra haftanın ilk yarısında Samsun-Antalya hattının batısında parçalı, yer yer yoğun bulutlanmadan ve yerel yağmur ihtimalinden bahsetmek de güzel.

Cemal Saydam saydam[at]hacettepe.edu.tr
Haber: Milliyet

Hiç yorum yok: