4 Temmuz 2007 Çarşamba

Diyabeti Anlamak - Soru Cevap

Kahve, kan şekeri seviyesini yükseltir mi ?

Kahve, şekerli ve/veya sütlü içilirse kan şekeri seviyesinde yükselmeye neden olur. Bununla birlikte, sade içilen bir kahve kan şekeri seviyesini etkilemez.

Diyabet, hafıza kaybına neden olur mu ?
Eğer, diyabet iyi kontrol altındaysa hafızada kayba yol açmaz. Ancak düşük şeker (hipoglisemi) ve yüksek şeker (hiperglisemi) komalarında geçici bir süre hafıza kaybı yaşanır. Kan şekerinin normale dönüşüyle bu problem ortadan kalkar.

Diyabet sağlıklı çocuk sahibi olmaya engelmidir ?
Diyabetli kadınlarda, gebe kalamama, düşük ve ölü doğum görülme olasılığı diyabetli olmayanlara göre daha fazladır. Bildiğiniz gibi bu problemlerin gelişmesine en önemli sebep kan şekeri kontrolünün sağlanamaması ve şeker seviyesinin yüksek seyretmesidir. Anne olmak isteyen diyabetli bir kadın, öncelikle, doktoruna danışarak kan şekeri seviyesini istenilen aralıklar içine getirmeli ve gebeliğini, HBA1C seviyesi normal sınırlara indikten sonra gerçekleştirmelidir.

Diyabetliler grip aşısı yaptırmalı mı ?
Diyabetli olmayan kişiler, gripden daha fazla etkilenir. Bu nedenle, diyabetlilere, yılda bir kez, tercihen eylül-kasım aylarında grip aşısı yaptırmaları tavsiye edilir. Aşı, gribe karşı altı ay koruma sağlar. Aşılandıktan sonra eğer gribe yakalanırsanız, gribin vücut üstündeki etkileri daha az olur.

Doktorlar diabetlilere neden bol su içmelerini öneriyor ?
Kan şekeri seviyesi yükseldikçe vücutta dehidratasyon (su azalması) başlar. Günde yaklaşık 8-10 bardak su içmek böbreklerin sağlıklı çalışmasına yardımcı olacağı için dehidratasyonun vücutta yol açabileceği zararları azaltır.

Diyet içeceklerin etiketlerinde "sadece 1 kalori" ve "şekersiz" yazılı. Bu içecekleri istediğimiz kadar içebilirmiyiz ?
Diyet içeceklerde, şeker yerine tatlandırıcılar bulunmaktadır. Bu nedenle kalori değerleri çok düşüktür. Fakat içerdikleri tat verici kimyasal maddeler nedeniyle çok fazla tüketilmemeleri gerekir. Unutulmamalıdır ki en sağlıklı içecek sudur.

Kan vermek (kan bağışı) kan şekeri seviyesinde değişikliklere sebep olur mu ?
Evet, kısa bir süre için, yaklaşık 1 hafta, kan şekeri seviyesinde değişikliklere neden olabilir. Eğer bu süre 1 haftayı geçerse mutlaka doktorunuzla temasa geçin.

Ayak ülseri ne kadar sürede iyileşir ?
İyileşme süresi, diyabetinizin süresine, kontrolüne ve genel sağlık durumunuza bağlı olarak değişir. Eğer diyabetiniz kontrol altındaysa ve tedavi planınıza uygun hareket ediyorsanız iyileşme süresi daha kısa olacaktır.

Kan şekeri seviyesi egzersizden sonra yükselir mi ?
Kan şekeri seviyesi genellikle egzersizden sonra düşer. Fakat egzersizden önceki kan şekeri seviyeniz 240-250 mg/dl'nin üzerinde ise, egzersizden sonra kan şekeriniz yükselir. Ve bu etki egzersizi takip eden 48 saat boyunca devam eder.

Kendi cihazımla yaptığım ölçümlerde bulduğum sonuçlar ile laboratuar sonuçları neden farklı ?
Yoksa cihazım yanlış mı ölçüyor ?
Kullandığınız kan şekeri ölçüm cihazları "tam kan", "laboratuar cihazları ise "plazma" ile ölçüm yapar. "Tam kan" ile yapılan ölçümlerde bulunan değer, "plazma" ile bulunan değerden yaklaşık % 15 farklıdır.

Ölçüm işlemi için gereken miktarda kanı nasıl daha kolay ve az acıyla elde edebilirim ?
Elinizi, ılık, sabunlu su ile yıkayıp, kurulayın. Yaklaşık 10-15 saniye kadar aşağıya doğru silkeleyin ve parmaklarınıza kökten uca doğru masaj yapın. Ilık su ve masaj parmaklarınızdaki kan dolaşımını hızlandırır; böylelikle ölçüm için gereken kan örneğini daha rahat alabilirsiniz.
Diyet uyguluyorum ve diamicron mr kullaniyorum (günde üç tablet) buna ragmen seker seviyesi istenilen düzeye düsmüyor (150-200) araliginda .

Diyabet tedavisinde BESLENME TEDAVİSİ (mümkünse 3 ana öğün 3 ara öğün şeklinde ve sizin yaşınıza, sizin için ideal olan kiloya ulaştırmaya yönelikve günlük faaliyetlerinize göre bir diyetisyen tarafından planlanmalı), EGZERSİZ (her gün veya haftada en az 3 gün 30-40 dakika düzenli yürüyüş gibi) ve İLAÇ TEDAVİSİ (ağızdan alınan tabletler veya insülin) diyabeti kontrol altında tutabilmek için vazgeçilmez ÜÇLÜ dür. Kaç yıllık diyabetli olduğunuzu belirtmemişsiniz. Kullandığınız ilaç Diamicron, Sulfonilüre grubu bir ilaçtır. Bu ilaç pankreastan insülin salgılanmasını uyarır. Aç karnına yemeklerden önce alınmalıdır. Diyabetin kontrol altında olması için Açlık-Tokluk kan şekerleri, HbA1c, kan yağları, tansiyon ve kilonun kontrol altında tutulması gerekir. Açlık kan şekeri 80-120mg/dl, ve ana yemekten 2 saat sonra tokluk kan şekerleri 140-160mg/dl olmalı ve 3 aylık kan şekeri ortalamasını gösteren HbA1c ( ideali %4-6) sizin için de %6.5?nin altında olmalı, Tansiyon 130/85mmHg'nın altında olmalı, Kan yağları, bakılan labaratuarın normal değerleri göz önünde bulundurularak normal değerleri aşmamalı ve vücut kilonuzda boyunuza göre uygun olmalı ( kilo / boy m2 = 25'in altında). Bu değerlere bakılarak tedavi planlanır. Doktorunuza giderken doktorun işini kolaylaştırmak ve bir an önce uygun tedaviye karar verilmesini sağlamak amacıyla mümkünse 3 gün boyunca kan şekerlerini yemeklerden önce aç karnına ve ana yemeklerden 2 saat sonra tok karnına ölçüp bir kağıda yazın (mümkünse değişik zamanlarda en az 3 açlık 3 tokluk değeri olsun; örneğin 1. gün sabah açlık tokluk, 2. gün öğlen açlık tokluk, 3. günde akşam açlık tokluk olabilir). Aynı zamanda gün içersinde sabahtan başlayarak neler yeyip içtiğinizi, varsa farklı olarak yaptığınız bir hareket / işi de yazarsanız ve doktora giderken bu yazdıklarınızı götürürseniz. Kısa sürede gerekli olan tedavi uygulanır.

Bende gizli seker bulundu.Besinlere dikkat etmem söylendi. Sebze ve meyvelerdeki seker oranlari ile tavsiye edilen ve yasaklanan besinlerin listesini istiyorum

Halk arasında "gizli şeker" denilen duruma biz "Bozulmuş Glikoz Toleransı (IGT) adını veririz. Bu kişilerde diyabet (şeker hastalığı) daha sıklıkla ortaya çıkabilir. Diyabetin tedavisinde uygulanan üç tedavi yöntemi (Beslenme, Egzersiz ve İlaç)'nden ikisi bu durumda mutlaka uygulanmalıdır. BESLENME TEDAVİSİ (mümkünse 3 ana öğün 3 ara öğün şeklinde ve sizin yaşınıza, sizin için ideal olan kiloya ulaştırmaya yönelik ve günlük faaliyetlerinize göre bir diyetisyen tarafından planlanmalı) ve EGZERSİZ (her gün veya haftada en az 3 gün 30-40 dakika düzenli yürüyüş gibi). Eğer kilolu iseniz bazen ilaç tedavisi de uygulanabilir. Beslenme ile ilgili bir çok diyetisyenin yazdığı kitap ve broşürleri bulabilirsiniz. İnternet üzerinden de www.diabservis.com sitesinden Temel bilgilerden - "Diyabette Beslenme Tedavisi" ne girerseniz arkadaşım Prof.Dr. Emel ALPHAN'nın beslenme ile ilgili bilgilerinden yararlanabilirsiniz. Diyabette Beslenme Programı bir diyet programı değildir. Tamamen herkesin sağlıklı kalabilmesi için uyulması gereken ilkeleri içerir.

Diyabetik satilan ürünlerde nelere dikkat etmeli.light kola ve ürünlerin vucuda asiri zarari varmi. insülin kullanan bir hastayim sadece öglen vakitlerinde vucudumda açlik ve titreme meydana geliyor.insilünü yanlis kullaniyorsam bunu nasil anlarim birde çok kilo vermem sürekli devam ediyor 6 aylik hastayim .

Diyabetik olarak satılan ürünlerin içeriği çok önemli. Bazen dikkatli incelendiğinde bu ürünlerin kalorilerinin normal ürünlerden daha fazla olduğunu görüyoruz (diyabetik tatlı, helva, reçel gibi). Bu ürünlerin içinde farklı tatlandırıcılar kullanılıyor ve bunların da belirli kullanım oranları var. İlave olarak daha fazla yağ içerebilirler. Yani bu ürünlerin içeriğinin ve kullanılacak miktarının bilinmesi çok önemlidir. Bunların "Diyabetik Ürün" olarak satılmaları bazı diyabetliler tarafından "tamamen serbest yenilmesi gereken yiyecekler" olarak algılanır ki bu son derece sakıncalıdır. Light kola bunlardan en masum olanıdır. En azından içindekitatlandırıcı dışında ilave bir maddesi yoktur. Beslenme ile ilgili daha geniş bilgileri bir çok diyetisyenin yazdığı kitap ve broşürlerlerden bulabilirsiniz. İnternet üzerinden de www.diabservis.com sitesinden Temel bilgilerden - "Diyabette Beslenme Tedavisi" ne girerseniz arkadaşım Prof.Dr.Emel ALPHAN'ın beslenme ile ilgili bilgilerinden yararlanabilirsiniz. Diyabette Beslenme Programı bir diyet programı değildir. Tamamen herkesin sağlıklı kalabilmesi için uyulması gereken ilkeleri içerir.6 aylık diyabetli olduğunuzu belirtmişsiniz. Ancak insülin miktarlarınız ve kullandığınız saatler ile ilgili bilgi vermemişsiz. Kaç kilosunuz? Ne kadar kilo kaybettiniz? Başka bir hastalığınız var mı? İnsülin dışında kullandığınız başka ilaçlar var mı? İnsülininizi vücudunuzun hangi bölgelerine (karın, kol, bacak, kalça gibi) yapıyor sunuz? İnsülininizi ne ile yapıyor sunuz? (enjektör? insülin kalemi?) Beslenme programına uyuyor musunuz? ( mümkünse 3 ana öğün 3 ara öğün şeklinde ve sizin yaşınıza, sizin için ideal olan kiloya ulaştırmaya yönelik ve günlük faaliyetlerinize göre bir diyetisyen tarafından planlanmalı) Eğer bu konularda bilgiye sahip olabilirsem size daha fazla yardımcı olabilirim. Çünkü öğlen vakitlerinde açlık ve titreme hissetmeniz hipoglisemi (kan şekerinin düşmesi) olabilir ve yukarıda sorduğum sorulardan biriyle ya da birden fazlasıyla ilgisi olabilir. İnsülini yanlış kullandığınızdan şüphe ediyorsanız. Size insülini başlayan hekim veya varsa diyabet eğitim hemşiresinden yardım isteyebilirsiniz. Diyabette istenilen, ideal kiloda olmak ve bu kiloyu korumaktır ( İdeal kilo = kilo / boy m2 = 25'in altında). Normal olmanız gereken kilodan zayıflamaya devam ediyorsanız bunun mutlaka araştırılması gerekir. Kullandığınız insülin miktarı az olabilir? veya gereğinden az besleniyorsunuzdur. Kendinizi değerlendirmenizin en iyi yolu evde kan şekerlerinizi ölçmenizdir. Eğer bir kan şekeri ölçüm cihazınız varsa günün farklı saatlerinde ( açlık, tokluk) veya açlık titreme gibi belirtiler hissettiğinizde kan şekerinizi ölçebilirsiniz. Doktorunuza giderken doktorun işini kolaylaştırmak ve bir an önce uygun tedaviye karar verilmesini sağlamak amacıyla mümkünse 3 gün boyunca kan şekerlerini yemeklerden önce aç karnına ve ana yemeklerden 2 saat sonra tok karnınaölçüp bir kağıda yazın (mümkünse değişik zamanlarda en az 3 açlık 3 tokluk değeri olsun; örneğin 1. gün sabah açlık tokluk, 2. gün öğlen açlık tokluk, 3. günde akşam açlık tokluk olabilir). Aynı zamanda gün içersinde sabahtan başlayarak neler yeyip içtiğinizi, varsa farklı olarak yaptığınız bir hareket / işi de yazarsanız ve doktora giderken bu yazdıklarınızı götürürseniz. Kısa sürede gerekli olan tedavi uygulanır.

39 yasindayim. 4.5 sene once ikinci dogumumu yaptim ve o zamandan beri kilomda fazlalik var. Hamileligimden beri hipertansiyon var. Enson 3 ay once tansiyonum 19-11'e ciktigi zaman, yapilan tetkiklerde insulin direnci ve hipogliseminin ve buna bagli kilo fazlasinin tansiyonu tetikledigi ortaya cikti. 3 aydir Glukofen kullaniyorum ve bunun sonucunda hem tatli bagimliligimda hem de kilomda azalma oldu. Beni insulin direnci ve hipoglisemi ile iliskisi acisindan aydinlatirsaniz cok sevinirim.

İnsülin kan şekerini düşüren bir hormondur. Yenilen besinlerin vücut dokuları ve hücreleri tarafından kullanılabilmesi için insüline gereksinim vardır. Vücutta birçok faktör insülin duyarlılığını etkilemektedir. Bunlar; yaş, cins, ırk, vücut yağ kitlesi ve dağılımı, egzersiz, kan basıncı (tansiyon), ailede diyabet öyküsü, sigara içme ve iskemik kalp hastalığıdır.Bunlardan biri veya birden fazlasının varlığı insülinin vücuttaki kullanımını değiştirir. Sizdeki olay kilo ve tansiyon. Kilolu kişilerde insülin direnci ortaya çıkar. İnsülin direncinde ilk saptanan bozukluk insülinin aşırı salgılanmasıdır.(Normal değeri 15-25 ) İnsülin fazlalığında da kan şekeri düşer (hipoglisemi) kişi aşırı açlık ve tatlı yeme isteği hisseder. Yani vücut bir kısır döngüye girer, İnsülin fazlalığında açlık, çok yemek yeme ve kilo artışı, kilo artışı ile birlikte daha fazla insülin salgılanması. Buradaki tedavi mutlaka bu insülin direncinin ortadan kaldırılmasıdır. Eğer bu durum tedavi edilmezse bu kişiler diyabet (şekerhastalığı) na çok daha yatkın hale gelirler. Size uygulanan ilaç tedavisi de bu yüzden önemlidir. Bu grup ilaçlar barsaklardan şeker emilimini ve karciğerden şeker yapılmasını azaltırlar. Bu ilacın tok karnına alınması önemlidir. Bu sayede yemek sonrası kan şekeri daha yavaş yükselir ve insülin yapımıda azalır. Sizde ilaç etkisini göstermiş. Ancak ilaç dışında da yapmanız gerekenler var. Beslenmenize dikkat etmeli ( mümkünse 3 ana öğün 3 ara öğün şeklinde ve sizin yaşınıza, sizin için ideal olan kiloya ulaştırmaya yönelik ve günlük faaliyetlerinize göre bir diyetisyen tarafından planlanmalı) ve düzenli egzersiz yapmalı (her gün veya haftada en az 3 gün 30-40 dakika düzenli yürüyüş gibi) ve belirli aralarla kan şekerinizi açlık ve ana yemekten 2 saat sonra tokluk olarak ölçtürmelisiniz.Eğer bir kan şekeri ölçüm cihazınız varsa bunu evde kendinizde yapabilirsiniz. Aynı şekilde tansiyon değerlerinizin de kontrol altında olması çok önemli. Tansiyon değerleri de 130/85mmHg değerlerinin altında olmalı. Bunun için ilaç kullanıp kullanmadığınızı belirtmemişsiniz. Tansiyonu kontrol altında tutabilmek için bir ilaca gereksinim duyabilirsiniz. Bu durumu sizi takip eden doktorunuzla görüşmelisiniz.

18 yasindan beri diabet hastasiyim. günde iki kez insülin kullaniyorum. su an 29 yasindayim. yaklasik 5 yildan beri bulumia nevrosa hastasiyim. fakat tedavi görmedim. danistigim psikologlar bu hastaliklarin beni ölüme kadar götürebilecegini söylüyor.
Diyabetlilerde rastladığımız yeme bozukluklarından birincisi; ANOREKSİYA NEVROZA az yemek yeme ve kilo almadan korkma şeklinde tanımlanır. İkincisi ise BULUMİA NEVROZA dır. Buda aşırı yemek yeme ve ardından kusma isteği ile tanımlanabilir.

Yeme Sorunlarının Belirtileri
Kilo almamak veya vermek için kusma ya da çeşitli ilaçlar vs. denemek
Normal kilodan %85 zayıf olmak
Kilo almamak için aşırı egzersiz
Normal kilonun altında olduğu halde şişmanlamaktan korkma
Ardarda 3 ay süren adet (regl) düzensizliği

Yemek yemekten kendini alamama
Üç ay boyunca ve haftada iki kereden az olmamak koşuluyla bir öğünde aşırı yemek yeme.
Yukarıda saydığım bu belirtilerden biri veya birkaçı sizde varsa mutlaka yeme bozuklukları ile ilgili bir uzmana gitmeniz gerekiyor. Çünkü bu iki yeme sorunuda diyabeti olumsuz etkilemektedir.Bir çok Üniversite Hastanesinin Psikiyatri kliniklerinde bu tür bozukluklarla ilgilenen uzmanlar bulunmaktadır. En kısa sürede böyle bir uzmanla görüşmenizi öneririm.

[Kaynak Yazı]

Hiç yorum yok: