9 Temmuz 2007 Pazartesi

Tip 1 Diyabet Hastalarinda Kilo Artisi

Tip 1 Diyabet Hastalarında Kilo Artışı

Yapılan yeni bir araştırmaya göre, tip 1 diyabet hastalarında fazladan birkaç kilo, koroner sağlığın daha iyi olmasını sağlıyor.

Pittsburgh Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültelerinde yürütülen çalışmada, kardiyovasküler hastalıkların diyabet hastalarında, diyabeti olmayan kişilere göre daha yüksek oranda görüldüğü, ve kalp hastalıkları dahil kardiyovasküler komplikasyonların şeker hastalarında başlıca ölüm nedenlerinden biri olduğu belirtiliyor.

Pittsburgh Üniversitesi Toplum Sağlığı Okulu’nda epidemiyoloji profesörü Dr. Trevor Orchard açıklıyor: “Kalıtsal bir hastalık olan tip 1 diyabette, kilo almak, insülün tedavisinin daha iyi olmasına yardımcı oluyor, ve bu durum zamanla kilo alan diyabet hastalarında ölüm oranının neden daha düşük olduğuna kısmen açıklık getiriyor.”

Tip 1 diyabet hastası 315 kişinin katıldığı bu çalışmada, 18 yıl boyunca katılımcıların koroner arter kalsifikasyon değerleri CT tekniğiyle belirlendi. Ayrıca katılımcıların vücut kitle indeksleri, bel çevreleri, karın yağları ve cilt altı yağ dokuları da incelendi.

Koroner arterde biriken kalsiyum, kalp hastalıklarının belirtilerinden biri olarak değerlendiriliyor.

Genel olarak, bir kişideki yağ oranı arttıkça, koroner arter kalsifikasyonu da artar. Ancak, kalsifikasyonun görüldüğü diyabet hastaların üçte ikisinde, daha fazla yağlanmanın daha az kalsifikasyona neden olduğu açıklandı.

Yapılan çalışmada, ayrıca kişinin cinsiyetine bağlı bazı özel verilere ulaşıldı. Kadınlarda cilt altı yağ dokusunun kalsifikasyonu azalttığı, erkeklerde ise vücut kitle indeksinin daha fazla olmasıyla beraber kalsifikasyonun azaldığı tespit edildi.

Orchard açıklıyor: “Bu çalışmaya dayanarak, tip 1 diyabet hastalarına kesinlikle kilo almalarını önermiyoruz, elde ettiğimiz veriler diyabette kardiyovasküler riskle vücut yağları arasındaki kompleks ilişkiyi anlamamıza yardımcı oluyor.”

22-26 Haziran tarihleri arasında yapılan Amerikan Diyabet Derneği’nin toplantısında bu çalışmaya yer verilmiştir.

25.06.2007 12:55:00

RealAge

Hiç yorum yok: