21 Temmuz 2007 Cumartesi

Calinan Cep Telefonunuzu Baskasina Yar Etmeyin!

Çalınan cep telefonunu başkasına yar etme!


Cep telefonunuz çalındıysa ya da kaybolduysa TelekomünikasyonKurumu'nun Bilgi ve İhbar Merkezi'ni arayıp telefonunuzu kullanımakapatabilirsiniz.

Cep telefonunuz çalındıysa ya da kaybolduysa TelekomünikasyonKurumu'nun 0 312 2322323 numaralı Bilgi ve İhbar Merkezi'ni arayaraktelefonunuzu ve hattınızı kullanıma kapatabilirsiniz. Böylece cihazagelen "cihaz ÇALINTI'dır" mesajı ile kullanıma kapatılan telefonubaşkasınında kullanmasına izin vermeyin.

Cihazı çalınan, yağmalanan, cihazını kaybeden veya her ne suretleolursa olsun rızası dışında elinden çıkan kişilerin önceliklecihazının elektronik haberleşme bağlantısının kesilmesi için, telefonukullanan hat sahibinin, Kurumun Bilgi ve İhbar Merkezi'ne cihazın imeinumarasını ve hat bilgilerini doğru şekilde vermesi gerekir.

İhbar sırasında kişinin vermiş olduğu bilgiler, doğrulanmak üzereilgili GSM işletmecisine iletiliyor. Kişinin verdiği bilgilerindoğrulanması halinde cihaz haberleşmeyekapatılıyor. Bu doğrultudakapatılan cihazlara, ilgili GSM işletmecisi tarafından "YASAL UYARI IMEI nolu cihaz ÇALINTI'dır. En yakın kolluk kuvvetine teslimediniz" içeriğinde mesaj gönderiliyor.
Bilgi ve İhbar Merkezi'ne verilen bilgilerin doğrultusunda cihazınkullanıma kapatılması için cihazınızın beyaz listede (mevzuata uygunbir şekilde ithal edilerek veya yurt içinde üretilerek Kurumabildirilen, başvuru süresi içinde kayıt altına alınan, haklı mazeretnedeniyle başvuru süresini geçiren cihazların kullanıcıları tarafındanyapılan başvurular üzerine kayıt altına alınan cep telefonları) yeralması gerekir.

İhbarda bulunulduktan sonra cihaza ait IMEI numarasıhttp://mcks.tk.gov.tr/node/19 adresinden sorgulandığında "çalıntıihbarı yapılmış cihaz" olarak görünür. İhbar doğrulandıktan sonrayapılan sorgulamada ise söz konusu ifade "çalıntı cihaz" ibaresinedönüşür.

Telekomünikasyon Kurumu'nun Bilgi ve İhbar Merkezi, cihazın sadeceelektronik haberleşme bağlantısının kesilmesine veya açılmasına yetkisahibi olup, telefonları bulmak ve ilgili kişiye teslim etmek gibigörevleri bulunmuyor. Bunun için cihazı çalınan veya kaybolan kişininayrıca Cumhuriyet Başsavcılığına dilekçeyle başvurması gerekiyor.

İhbarınızı ancak ihbarda bulunduğunuz yöntem ile iptal edebilirsiniz.Örneğin, telefon ile alınmış bir ihbar sonucu kapatılan cihaz; ihbardabulunan kişinin araması ve kimlik bilgilerinin doğrulanması halindehaberleşmeye açılılır. Savcılık talimatı ile haberleşmeye kapatılmış olan cihaz ise savcılık talimatı olmaksızın açılamaz.

Internet

Hiç yorum yok: