31 Temmuz 2007 Salı

AKP'nin taslaginda, din dersleri secmeli

Bir ülkenin yüzde kaçı dindar olursa olsun, yüzde kaçı bir ırka mensup olursa olsun bazı şeyler vatandaşların tümüne birden dayatılamaz. Özellikle bir hukuk devleti olan Türkiye'de, özellikle bir Cumhuriyet olan Türkiye'de bu böyle olmamalı. Artık ülkeler safkan milletlerden oluşmuyor. Ve tek bir ırk, tek bir din, tek bir renk kalmadı ülkelerde. Artık global yaşam var. Komşunuz İngiliz, Fransız ya da Rus olabilir.

Yabancı kökenliler bir yana asıl gelmek istediğim nokta Türkiye'deki gayrı müslimler ve dindar olmayan kesimin bu konuda uğradığı haksızlıktır.

Çok iyi hatırlıyorum ortaokuldaki din öğretmenimi..! Çok sertti. Derse girmekten hep çekindim. Bir gün bir arkadaşımızı öğretmen masasına çıkarttı ve namaz kıldırttı. Ben bilmiyordum namaz kılmayı ve kendimi çok kötü hissetmiştim. Okula gitmek istemediğim zamanlardı.

Ama ilerleyen yaşlarda kendi tercihim doğrultusunda hareket ettiğimde gayet rahat ve huzurluydum. Dinde zorlama olmaz, olmamalı. İnsanın düşüncesi ne olursa olsun yaratanından ötürü sevilmelidir. Herkes özünde insandır. Bu anlamda seçmeli ders olarak okutulursa din dersleri Türkiye'miz açısından son derece yararlı olacaktır. Kimse dininden vazgeçmesin! Ama kimse de dindar olmaya zorlanmasın. Dinimizin güzelliğini bozmayalım.


AKP'nin taslağında, din dersleri seçmeli
ANKARA Milliyet

AKP Mersin Milletvekili Zafer Üskül'ün, "Anayasa'dan Atatürkçülük'le ilgili ifadeler çıkarılsın" önerisi ile gündeme gelen yeni Anayasa taslağı, Üskül'ün yer almadığı, AKP'nin önde gelen hukukçularının yer aldığı komisyonca hazırlandı. AKP'nin "sivil Anayasa" taslağında, yürürlükteki Anayasa'da yer alan Atatürkçülük'le ilgili ifadeler korundu. Taslakta, MGK Genel Sekreterliği'nin Anayasal bir kurum olmaktan çıkarılması, din derslerinin seçmeli hale getirilmesi benimsendi.
Eski Adalet Bakanı Cemil Çiçek başkanlığında oluşturulan komisyonun üzerinde aylardır çalıştığı Anayasa taslağı tamamlandı. AKP'nin seçim beyannamesindeki "sivil Anayasa hazırlanacak" sözü uyarınca hazırlanan taslak için Anayasa hukuku uzmanı Prof. Dr. Ergun Özbudun'dan da görüş alındı. Çiçek, Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu ve Üskül'den oluşacak hukukçularca yeniden ele alınacak taslağa son şeklinin verileceği bildirildi. Taslağın daha sonra diğer siyasi partilerin ve sivil toplum örgütlerinin görüşüne sunulacağı ifade edildi. Taslakta, Üskül'ün görüşlerinin aksine Atatürkçülük'le ilgili ifadelerin muhazafa edilmesi de dikkat çekti.
Taslakta yer alan düzenlemelerden bazıları şöyle:
* Temel hak ve özgürlükler, ancak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamında sınırlandırılabilecek. Yargı kararlarının AİHS'ye uygunluğu aranacak.
* Çocukların hakları Anayasa'da ayrı bir bölümde ele alınacak. Bu bölümde Birleşmiş Milletler'in hazırladığı ilgili sözleşmelere atıfta bulunulacak.
* Anayasa'daki eşitlik tanımı korunacak, ancak kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık Anayasa'ya girecek. Sosyal ve siyasi alanlardaki kadınlara, korunmaya muhtaç kadınlara pozitif ayrımcılık uygulanması anayasal ilkeye dönüştürülecek.
* Cumhurbaşkanı'nın tek başına yaptığı işlemlere, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) kararlarıyla, Yüksek Askeri Şûra kararlarına yargı yolu açılacak.
* Cumhurbaşkanının yetkileri daraltılacak. Bürokrat atamaları, vali ve büyükelçi dışında Bakanlar Kurulu'nca gerçekleştirilecek.
* Adalet Bakanı, HSYK'dan çıkarılacak. Yargıyı yargıçlar yönetecek.
* YÖK kalkacak. YÖK'ün yerine eşgüdüm kurulu oluşturulacak. Cumhurbaşkanının rektör atama yetkisi kaldırılacak. Üniversiteler, rektörlerini kendisi seçecek.
* Anayasa Mahkemesi'nde asıl ve yedek üyelik farkı kalkacak. Üye sayısı 17'ye çıkarılacak Anayasa Mahkemesi, AİHM gibi iki ayrı kuruldan oluşacak. Cumhurbaşkanı'nın Anayasa Mahkemesi'ne üye atama yetkisi kalkacak. 17 üyeden 7'si TBMM tarafından atanacak.
* Milli Güvenlik Kurulu ve MGK Genel Sekreterliği Anayasal kurum olmaktan çıkartılarak, danışma organına dönüştürülecek.
* Din dersleri seçmeli hale getirilecek.

Hiç yorum yok: