21 Temmuz 2007 Cumartesi

Trafik Kirliligi Kalp Hastaliklari Riskini Artiriyor

Trafiğin insanlar üzerindeki etkileri hemen hemen tüm ülkelerde aynı. Yarattığı toplumsal sorunların belki de farkında değiliz. Çoğu insan İstanbul'da yaşamın zor olduğunu söyler. Bunun bir nedeni de onlar için trafiktir. Bir kişi Çorlu'ya bir kişi Küçükçekmeceye yola çıktığında Çorlu'ya giden kişi seyahat firmalarını tercih edeceği için doğal olarak duraklamamış olacak ve daha erken varacaktır..! İstanbul'da yaşamak güzeldir. Ancak trafik gerçeğini kabul etmek gerekir. Tuzla ya da Pendik'te oturup Avrupa yakasında çalıştığımı düşünemiyorum. Trafik bir terör olmanın yanında başlıca stress nedenimiz haline geldi. Akşam otobüsle evine dönen insanlardaki gerginliği görmemek için aşırı duyarsız olmak lazım...



Almanya’da yapılan bir araştırmada, egsoz dumanına maruz kalan kişilerde damar sertliğinin daha fazla görüldüğü açıklandı.

Duisburg-Essen Üniversitesi çevre epidemiyolojisi bölüm başkanı Barbara Hoffmann, özellikle trafiğin yoğun olduğu yerleşim merkezlerinde bu durumun arttığını belirtiyor.
Hoffmann, egsoz dumanının damarlarda meydana getirdiği hasarın pasif sigara içiciliğindekine benzediğini, ancak egsoz dumanının çok daha büyük boyutlarda zarar verdiğini belirtiyor.
Kan damarlarında oluşan zararın en büyük nedeninin egsoz dumanında yüksek düzeyde bulunan parçacıkların olduğunu söyleyen Hoffmann, ayrıca yoğun trafikte oluşan devamlı gürültünün yüksek tansiyona da yol açabildiğini ekliyor.

Yapılan çalışmada, elektron-beam tomografi tekniğiyle, katılımcıların damarlarındaki kalsifikasyon düzeyi ölçüldü. Kalsiyum birikmesinin damar sertliğine neden olduğu, ve damarların tıkanma riskini artırdığı açıklandı.

Katılımcılarda kalsifikasyon düzeyinin, ikamet yeriyle trafiğin yoğun olduğu yollar arasındaki uzaklıkla ters orantılı olduğu açıklandı. Evleri trafiğe 200 metreden daha uzak olan kişilere göre, 50 metreden daha yakın olanlarda %63, 51 ile 100 metre arasında uzaklıkta %34, 100 ile 200 metre arasında uzaklıkta bulunanlarda ise %8 daha fazla kalsifikasyon görüldüğü açıklandı.
North Carolina Üniversitesi’nde tıp bölümünde profesör Dr. Sidney Smith çevre kirliliğinin bir dünya sorunu olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “Bu global risk faktörünü azaltmak için elimizdeki imkanlardan vazgeçelim demiyorum, ancak çevre kirliliğini azaltmak için yapabileceklerimizi gözden geçirmeliyiz.”

Circulation’nın 17 Temmuz sayısında bu çalışmaya yer verilmiştir.

RealAge

Hiç yorum yok: