22 Temmuz 2007 Pazar

Bagirsak-Sinirsel Hastaliklar Birbiriyle Baglantili

Bağırsak Hastalıkları ve Sinirsel Hastalıklar Birbiriyle Bağlantılı


Yapılan yeni bir araştırmayla, Crohn hastalığı ve ülseratif kolit gibi inflamatuvar bağırsak hastalığı (İBH) olan kişilerin, özellikle karpal tünel sendromu ve diğer sinirsel hastalıkların riskinin yüksek olduğu açıklandı.

Brezilya’daki Ceara Federal Üniversitesi’nde nöroloji profesörü Dr. Francisco De Assis Gondim açıklıyor: “İnflamatuvar bağırsak hastalığı olan kişilerde, bir tür sinirsel hastalık olan ve halsizliğe, ağrıya ve uyuşukluğa neden olan sensorimotor nöropati hastalığının görülme riskinin altı kat daha fazla olduğunu belirledik.”

Gondim ekliyor: “Bağırsak hastalığı olan kişilerde, ağrı ve ayaklarda hissizliğe neden olan, küçük lifleri etkileyen nöropati hastalığı da dört kat fazla görülüyor.” Ayrıca inflamatuvar bağırsak hastalığı olan kişilerde karpal tünel sendromunun ortaya çıkma riskinin bağırsak problemi olmayan kişilere göre dört kat fazla olduğu da belirtiliyor.
Gondim ekliyor: “Bütün bu durumlar, bağırsak hastalığı olan kadınlarda, erkeklere göre daha yaygın görülüyor.”

İBH, Crohn hastalığı ve ülseratif kolitler dahil, bağırsaklarda iltihaplanmaya neden olan hastalıkların genel adı, ve karında kramplar ve ağrı, kilo kaybı, diyare, ve bağırsaklarda kanama semptomları arasında yer alıyor.
Yapılan çalışmada, ülseratif kolitleri ve Crohn hastalığı olan 103 hasta, kronik mide yanması, gastrit, ve hassas bağırsak sendromu gibi başka sindirim problemleri olan 51 kişiyle karşılaştırıldı.

Hassas bağırsak sendromu, çoğunlukla kalın bağırsağı etkiliyor, ve kabızlık veya diyare, veya farklı zamanlarda her ikisinin de ortaya çıkmasına neden oluyor.
Gondim ve çalışma ekibi, sinirsel hastalıklar için testler dahil, herkes için standard bir değerlendirme yaptı.

Yapılan incelemeler sonucunda, inflamatuvar bağırsak hastalıkları olan kişilerde çeşitli sinirsel hastalıkların gelişme riskinin, diğer katılımcı gruplara göre daha yüksek olduğu belirlendi.
Gondim, İBH’nin gelişmini etkileyen bütün faktörlerin etkileşimlerinin tam olarak bilinmediğini belirtiyor, ve bağırsak hastalıkları ve sinirsel hastalıklar arasındaki bağlantı tam olarak açıklanamıyor.

Los Angeles Cedars-Sinai Tıp Merkezi’nde nörofizyoloji başkanı Dr. Dawn Eliashiv, bu araştırmanın önemli bir çalışma olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “İnflamatuvar bağırsak hastalıkları olan kişilerde B12 vitamini veya E vitamini eksikliği olabiliyor, ve bu durumda ayaklarda uyuşma veya denge problemleri ortaya çıkabiliyor.”

Eliashiv ve Gondim, inflamatuvar bağırsak hastalıkları olan ve ellerinde veya ayaklarında uyuşma veya ağrı olan kişilerin mutlaka doktora gitmelerini öneriyorlar. Ayrıca, denge problemleri veya halsizlik olması durumunda da doktorlarıyla görüşmeleri gerektiğini belirtiyorlar.

Real Age

2 yorum:

ERCAN ZORLU dedi ki...

İBH İÇİN DAHA FAZLA BİLGİ ALMAK İSTİYORSANIZ BİZ İBH LI HASTALAR SİZLERE YARDIMA HAZIRIZ.www.barsakforum.com ibh lı hastalar için hepimiz için kuruldu.Biz www.barsakforum.com dayız..

Manitu dedi ki...

Teşekkürler Ercan Bey... Çalışmalarınızda başarılar.