21 Temmuz 2007 Cumartesi

Diyabet Hayatimizdan 8 Sene Aliyor

Yapılan yeni bir araştırmayla, diyabet teşhisi konmasıyla beraber, yaşamımızın ortalama 8 yıl azaldığı ortaya kondu.

Ayrıca, diyabet hastalarında kalp hastalıklarının görülme riskinin, diyabet hastası olmayan kişilere göre çok daha yüksek olduğu açıklandı.

Hollanda’daki Rotterdam Üniversitesi Tıp Merkezi ve İngiltere’deki Unilever Araştırma Merkezi’nin beraber yürüttükleri çalışmanın başkanı Dr. Oscar H. Franco açıklıyor: “50 yaşında diyabet hastası bir kişide, kardiyovasküler hastalık ve ölüm riski yüksektir, ancak buna ek olarak yaşam süresi de önemli ölçüde azalıyor.”

Tip 2 diyabet hastalarının %95’inde şekere bağlı obezite görülüyor. Franco, daha sağlıklı ve uzun bir yaşam için, diyabetin önlenmesinin temel hedefler arasında yer aldığını belirtiyor.

Yapılan çalışmalarda, diyabet hastası kadınlarda kalp hastalıklarının ortaya çıkma riskinin, diyabeti olmayan kadınlara göre iki kat fazla olduğu belirlendi. Ayrıca kalp hastalığı olan kadınlarda ölüm riskinin de, sağlıklı kadınlara göre iki kat fazla olduğu açıklandı.

Diyabet hastası erkeklerde ise, kalp hastalığı riskinin diyabeti olmayanlara göre iki kat, kalp hastalığı ortaya çıktıktan sonra ise, ölüm riskinin 1.7 kat daha fazla olduğu belirlendi.
Amerikan Diyabet Derneği’nden Dr. Larry Deeb, hayatınızdan yılların eksildiğini düşünmenin, oldukça etkileyici olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “Öncelikle kardiyovasküler hastalıkları azaltmalıyız, çünkü günümüzde diyabeti daha iyi kontrol altında tutabiliyoruz.”

Deeb, bu yeni buluşun hastalığın kontrol edilememesi sonucu ortaya çıkan trajik sonuçlara ışık tutacağını düşünüyor.

Archives of Internal Medicine’nın 11 Haziran sayısında bu çalışmaya yer verilmiştir.

RealAge

Hiç yorum yok: