13 Ocak 2008 Pazar

Gun isiginin Moral Uzerindeki Etkileri

Gün ışığının moraliniz üzerindeki etkileri

İçine girdiğimiz kış mevsiminde güneşe hasret kaldıysanız ve bu da moralinizi olumsuz yönde etkiliyorsa gün ışığından daha fazla yararlanmayı denemelisiniz.

Çalışmalar göstermektedir ki ışık tedavisi, bazı kişilerin karanlık kış günlerinde yaşamakta oldukları dönemsel bir depresif rahatsızlık olan mevsime bağlı duygu durum bozukluğu için etkin bir tedavi seçeneğidir

Bir çalışmada günde sadece 30 dakika süreyle doğal gün ışığından yararlanan hastaların yarısında, bu uygulamanın ardı ardına yapıldığı 5 günün sonunda depresyon rahatsızlıklarının önemli ölçüde azaldığı gözlemlenmiştir.

RealAge Önerisi: Yeterli gün ışığını güvenilir biçimde almak sizi 1,7 yaşa kadar gençleştirebilir.

Gençler ve kadınlar mevsime bağlı duygu durum bozukluğu yaşamak yönünden daha yüksek risk altındadır. Mevsime bağlı duygu durum bozukluğuna ait belirtiler gün ışığının çok az olduğu mevsimlerde görülen depresif belirtileri de içermektedir.Aynı zamanda gün ışığından yararlanılabilen saatlerin uzadığı mevsimlerde bu belirtilerde düzelme görülmektedir. Bu depresif dönemler sırasında fazla yeme, fazla uyuma ve kilo artışı gibi sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu rahatsızlığa yakalanmış bazı kimseler de aşırı şekerli veya nişastalı gıdalar tüketme eğilimindedir. Eğer bu rahatsızlığa dair belirtileri kendinizde de hissediyorsanız bağlı bulunduğunuz sağlık kuruluşu ile temas ederek özel bir tanı ve tedavi desteği isteyebilirsiniz.

Referans: Bright light treatment decreases depression in institutionalized older adults: a placebo-controlled crossover study. Sumaya, I. C., Rienzi, B. M., Deegan, J. F, 2nd, Moss, D. E., The Journals of Gerontology. Series A, Biological Sciences and Medical Sciences. 2001 Jun;56(6):M356-360

Hiç yorum yok: