13 Ocak 2008 Pazar

Banu Avar'a Yonelik Engellemeler

12 Kasım pazartesi günü TRT 1’de yayına konulması gereken Sınırlar Arasında Programı SURİYE bölümü, TRT haber dairesince yayından kaldırıldı.


Programın yayından kaldırıldığı bilgisi, Haber Program Müdürü Meryem Uysal tarafından ekibe bildirildi. Uysal, programın, ‘Türkiye’yi ziyaret eden İsrail heyetini incitebileceği gerekçesiyle’ yayından kaldırılmasının uygun görüldüğünü bildirmişti. Daha sonra bu söylem değiştirilerek, Sınırlar Arasında ekibine gerekçesiz olarak programın yayınlanamayacağı ve bu konuda bir gerekçe bildirilemeyeceği söylendi.
Sınırlar Arasında programı geçtiğimiz yıllarda da sık sık benzer sansürlemelerle karşı karşıya kalmıştı.
2005 Mart’ında yayınlanan Suriye programının büyük bir bölümü ‘İsrail’i üzer!’
gerekçesiyle sansürlenmiş;

2006 Mart’ında Filistin’le ilgili program yine sansüre uğramış, yayınlanan kısmı da İsrail büyükelçiliği tarafından şikayete uğramış ve tekrar yayını engellenmişti.
2006 Aralık ayında İsveç’in Nobeli adlı program da ‘İsveç’i üzer!’ gerekçesiyle tekrar yayından kaldırılmıştı.
2007 Eylül’ de Hangi Avrupa adlı özel bölüm ‘Avrupalı dostlarımızı üzer!’ gerekçesiyle yayına konulmamıştır.

Banu Avar, TRT tarafından bundan önce 5 kez yayın sansürüne uğramış ve bugüne kadar yayınlanan 75 programın çoğu, 3-10 dakika arası kesilerek yayınlanmıştır.

Mayıs 2007’de habersizce yayından kaldırılan ve tekrar bölümleri de yasaklanan program, TRT yönetim kurulunun muhtelif üyelerinin gayreti, baskı ve teşvikiyle tekrar yayına koydurulmuştur.
TRT bir kamu kurumudur ve kamunun maddi katkısıyla ayakta durmaktadır ve kamu için vardır.

Ama görünen o ki, kamuyu bilgilendiren ve TRT nin en büyük ilgiye mazhar olan programı Sınırlar Arasında ve yapımcısı Banu Avar çeşitli engellerle bezdirilmeye çalışılmakta ve istifaya zorlanmaktadır!

Hiç yorum yok: