26 Ağustos 2007 Pazar

Zimbabwe, 200 bin Dolar'lik Banknot Cikartti

Bu haberi okuyunca rahatlayanları şimdiden düşünüyorum :) Türkiye fena değilmiş diye düşünüyorlar. Oysa ki bu beterin beteridir. Avunmak sağlıklı değil. Avrupadaki bazı ülkelerde enflasyon yok, varsa da 0.01 ile 0.5 arasıdır. Bu nasıl bir rakam farkında mısınız? Şaka gibi ama güzel bir hayal. Aç insanların olmadığı bir Türkiye hayal bile olsa çok güzel :)


Zimbabwe, 200 bin Dolar'lık banknot çıkarttı

Dünya'daki en yüksek enflasyona sahip Zimbabwe, 200,000 Zimbabwe dolarlık banknot çıkarttı. Yıllık resmî enflasyon oranının yüzde 5000 civarında olduğu ülkede bugün piyasaya sürülecek yeni banknotlarla sadece bir kilo şeker alınabiliyor.

Bu orandaki bir enflasyon, bir somun ekmeğin bir yıl öncesine nazaran 50 kat daha yüksek fiyatla alınması anlamına geliyor. 200,000'lik yeni banknot resmî olarak 13 Amerikan Doları'na karşılık gelirken, serbest piyasada 1 Dolar'a kadar düşüyor. Uluslararası Para Fonu, 2007 sonunda ülkedeki enflasyonun bir yıl öncesine göre 1000 kat daha fazla olacağı tahmîninde bulunmuştu.

Muhalifler, yakıt ve gıda sıkıntısının çekildiği ülkedeki ekonomik krizi Devlet Başkanı Robert Mugabe'nin, beyazların ellerindeki topraklara el konulmasının da aralarında bulunduğu politikalara bağlarken, Mugabe yabancı hükûmetleri ülkenin içişlerine karışmakla ithâm ediyor.

Hiç yorum yok: