23 Ağustos 2007 Perşembe

Kuresel Isinma ve Sonun Baslangici

Kışlar artık daha ılıman, yazlar daha sıcak ve kurak geçecek

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölüm Başkanı Doç. Dr. Murat Türkeş, küresel ısınma nedeniyle kışların gelecek yıllarda daha ılıman, yazların ise daha sıcak ve kurak geçeceğini bildirdi.

Doç.Dr. Türkeş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küresel ısınmanın etkisiyle mevsimlerin niteliklerinin değiştiğini belirterek, Türkiye’de özellikle gece en düşük sıcaklıklardaki kuvvetli ısınma nedeniyle, gündüz en yüksek sıcaklıkla gece en düşük sıcaklık arasında farkın bir çok bölgede azaldığını söyledi.

Bu durumun kışların gelecek yıllarda daha ılıman, yazların ise daha sıcak ve kurak geçeceğinin göstergesi olduğunu savunan Doç.Dr. Türkeş, "Gece en düşük sıcaklığın artmasına bağlı olarak, donlu gün sayısında da azalma var. Yazın ise gece en düşük sıcaklık arttığı için yazlar daha sıcak geçiyor" dedi.

Doç.Dr. Türkeş, havalandırma için elektrik enerjisinin daha fazla kullanılacağını bunun sonucunda atmosfere daha fazla sera gazı gönderileceğini kaydetti.

Türkiye yağışlarındaki alansal ve zamansal değişimlerle ilgili yaptıkları araştırmalarda, Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde yağış rejimlerinin genellikle 8, 12-13, 14, 18 ve 21 yıllık uzun dönemlerde belirlendiğini anlatan Doç.Dr. Türkeş, geçmişteki yağışlı ve kurak dönemlerin doğası dikkate alındığında, Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde kurak bir kış mevsiminden sonraki birkaç yılın az ya da çok kurak geçme olasılığının yüksek olduğunun istatistiksel olarak görüldüğünü bildirdi.

Doç.Dr. Türkeş, 1906-2005 döneminde küresel ortalama yüzey sıcaklıklarında gözlenen artışın 0.74 santigrat derece olduğunu, küresel sıcaklıktaki artışa bağlı olarak, sıcak hava dalgalarının ekolojik sistemleri ve insan yaşamını doğrudan etkileyecek önemli değişikliklere neden olacağını söyledi.

Hiç yorum yok: