23 Ağustos 2007 Perşembe

TDK ve Susuzluk.. Enteresan!!

Bunu da gördük sonunda..! Nasıl bir şartlanmadır ki bu engellemek için kelimeleri yasaklayacaksınız. İnsanlar duyunca susuz kaldıklarını anlayacaklar demek ki!!!! Demek ki kelimeler olmayınca susuzluk da olmayacak. Aferin! Daha akıllıca çözümlere gerek kalmadı değil mi???


Böylesi ne duyuldu ne görüldü TDK, su kıtlığını insanlara unutturmak için içinde su geçen atasözü ve deyimleri yasaklamaya hazırlanıyor.

23.08.2007 16:38 Kuraklık Türkçe'yi de etkiledi. TDK Başkanı 'Suyun az bulunur hale gelmesi 'Su içinde kalmak', 'Zaman su gibi aktı' gibi deyimleri değiştirecek' dedi.... Göller kurudu, şelaleler yosun bağladı... Bu olumsuz etkileri yüzünden günlük konuşmalarımızın gediklisi haline gelen küresel ısınma, "dilimizi" de damağımızı da kuruttu. Konuyla ilgili şimdiye kadar yapılan en ilginç açıklama Türk Dil Kurumu Başkanı (TDK) Şükrü Haluk Akalın'ndan geldi. Akalın, suyun az bulunur olmasının onu daha da değerli hale getireceğini, bu nedenle deyimler ve atasözlerinin zamanla kullanılamaz olabileceğini belirtti.

'199 BİRLEŞİK SÖZ BULUNUYOR' Akalın, şunları söyledi: "Türkçe'de suyla ilgili 199 birleşik söz var. Örneğin "sudan ucuz" ifadesini çok ucuz eşya için kullanıyoruz ama gelecekte su çok pahalı olduğunda bu ifade unutulup yerini "sudan pahalı" sözüne bırakabilir. Ya da derelerin, akmadığı bir ortamda "Zaman su gibi bitti" diyeceklerdir. Bu arada Akalın, "Su getirene söylediğimiz 'Su gibi aziz ol' deyimini daha çok kullanacağız" dedi.
Takvim

Hiç yorum yok: