23 Ağustos 2007 Perşembe

iran - Recm - idam - Kirbac ???

İdam cezası sürekli sorgulanıyor ülkemizde. İran diyince aklıma geldi. Nedeni ise sürekli karşılaştığımız acı verici olaylar, suçlar. Gerçekten de bunu insan yapmaz dediğimiz suçlarla karşı karşıya kalıyoruz. İdam cezası kesinlikle olmamalı. Ancak cezalar öyle iyi ayarlanmalı ki suça yönelmenin önüne geçebilsin. Mesela yine bir örnek olay vereceğim. Ancak yer ve kişi adı vermeyeceğim. Çünkü bu yaşanmış bir olay. Kişilere saygısızlık olmasın.

"Kuzeydoğu illerinden birinde.. Bir adam ve bir güzel genç kız varmış. Genç kızın güzelliği bütün köyün dilindeymiş. Adamsa piskopat geçinen, şereften yoksun bir mahlukatmış. Bir çokları gibi güzel kıza tutulmuş. Kızla zorla evlenmek istemiş. Kız ve ailesi istemediği için bir gün ev büyüklerinin evde olmadığı bir anda silahı ile eve dalarak genç kızı vahşice öldürür. Silah ile vurur ve bıçak ile parçalar tüm bedenini..."

Evet bu eksikleriyle verdiğim bir gerçek hikayedir. Fazlası yoktur, eksiği vardır. Çünkü bu adam yazmak istemediğim şeyler yapmıştır. Bunun cezası ne olmalıydı sizce. Artı olarak evdeki diğer bir bayanı da öldürmeye çalışmıştır. En kötüsü ise bu adam "Rahşan Affı" ile çoktan dışarı çıkmış durumdadır. Sizinle aynı havayı teneffüs ediyor. Ve aynı haklara sahip. Bunun adı adalet değil. Bunun sorumlusu kimlerse çekerler umarı cezalarını....

Tüm bunlardan sonra idam, kırbaç, recm gibi gibi infaz çeşitleri tartışılıyor... Neden tartışılmasın ki? Böyle bir dünyada böyle cezalar gayet doğal. Yine de öyle bir sistem olsun ki kişiler suçtan uzak kalsın veya suçlarının karşılığını çeksinler. Zaten ikisi de birbirini tamamlıyor.


1000 kişi Yol ortasında kırbaçlanan adamı izlemek için toplandı!

İran’da evlilik dışı seks yaptığı ve alkol aldığı belirlenen adam caddenin ortasında kırbaçlandı.

Yol trafiğe kapatılırken 1000 kişi olayı izlemek için yolun çevresinde toplandı. Çoğunluğu erkek olan grupta kırbaçlanma anını cep telefonuyla kaydedenler olduğu görüldü.

İran’ın başkenti Tahran’ın 90 mil Batısında yer alan Qazvin bölgesinde Saeed Ghanbari adlı adam evlilik dışı seks yaptığı ve alkol aldığı iddiasıyla tutuklandı. Ahlak yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle kırbaç cezasına çarptırılan 25 yaşındaki Ghanbari yüzü maskeli polisler eşliğinde işlek bir caddeye getirildi. 1000 kişi 80 kırbaçlık cezasını çekmek üzere yüzükoyun yatırılan genç adamı izlemek üzere toplandı.

Birkaç darbeden sonra sırtı kanamaya başlayan adamı izleyen kalabalık arasında korkunç olayı cep telefonuyla videoya çekenler oldu. Bazılarıysa ceza anını daha yakından görmek için trafik lambalarına tırmandı. Kalabalığın en arkasında saf tutanlar arasında yetişkin erkeklerin omuzlarından olayı izleyen çocuklar olduğu görüldü.

Milliyet

Hiç yorum yok: