26 Ağustos 2007 Pazar

Mecliste Edilen ilk Yemin Nasildi?

1923'te Meclis Yemini Nasıldı? Belge haber'den Behiç Karahisarlı'nın yazısından bir kesit. Nerden nereye gelinmiş ya da getirilmiş...

Peki Milli Mücadeleyi yapan ilk Meclis'te nasıldı yemin?

İşte asıl yemin oydu…

Kısaca hatırlayalım;
*29 Ekim 1923*'e yani Cumhuriyet'in ilan edildiği tarihe gelmeden önce, dikkat çekici bir icraat da, milletvekillerinin yemin şeklinin kanunla belirtilmesi olmuştu. 11 Ağustos 1923 tarihinde mebusların kabul ettiği '1 Numaralı karar'a göre, milletvekilleri 'Vallahi' diyerek, yani 'Allah adına yemin ederek' vazifeye başlayacaklardı. Bu yemin şöyleydi*: "Vatan ve milletin saadet ve selametine ve milletin bilâ kaydü şart hakimiyetine mugayir bir gaye takip etmeyeceğime ve Cumhuriyet esaslarına sadakatten ayrılmayacağıma "Vallahi"

Bu yemin şeklini her milletvekili gibi Mustafa Kemal de okumuştu. Bu yemin şekli 1924 Anayasası'nın 16. Maddesinde de yer alacaktı. Söz konusu yemin 1928 tarihinde ancak değiştirilecekti. Yine 29 Ekim 1923 tarihinde, yani Cumhuriyet'in ilan edildiği gün, Cumhuriyet'in ilan edildiğini belirten kanunda bir madde ile *devletin dininin İslâmiyet olduğu belirtilmişti*. Ve bu hüküm bir 'Anayasa maddesi' olarak konulmuştu.

Belgehaber

Hiç yorum yok: