25 Ağustos 2007 Cumartesi

Mortgage Kabus Oldu

Mortgage kâbus oldu

ABD'deki mortgage sektörüne ilişkin endişeler ,ekonominin durgunluğa sürükleneceği korkusuna dönüştü. Dünya borsaları durgunlaşırken, İMKB yüzde 1.2'lik kayba uğradı

EKONOMİ SERVİSİ

Mortgage korkusu dünya piyasalarının üzerine kâbus gibi çöktü. ABD'nin en büyük mortgage kredisi sağlayıcısı Countrywide'ın CEO'su Angelo Mozilo, ABD konut piyasasındaki bozulmanın ülke ekonomisini resesyona sürükleme olasılığının yüksek olduğunu söyledi. Mozilo, piyasaya likidite sağlamak için FED'in faiz indirmesi gerektiğini savundu.CNBC'ye konuşan Mozilo,"Bu filmi daha önce gördüm, film her zaman bir tür durgunlukla sonlanır. Ekonominin FED'i durup düşünmeye itecek kadar yavaşlamaya başladığını görüyorum" dedi.

Borsalar kaygılı

Bank of America'nın Countrywide'a 2 milyar dolarlık yatırım yapmasının, kendilerine verilen bir güvenoyu olduğunu ifade eden Mozilo, kurum olarak 40 yıldır tek başına ayakta kaldıklarını belirtti.ABD'de bazı fonların battığı yönündeki söylentiler ve ABD ekonomisine ilişkin kaygılar nedeniyle Çin dışındaki Asya borsalarında düşüşler yaşandı. Avrupa borsaları da durgun bir gün geçirdi. ABD ve Latin borsaları ise güne düşüşle başladı.

İMKB yüzde 1.2 düştü

İMKB de yüzde 1.19 düşerken endeks 46.824'e indi. 26 Temmuz'da yüzde 72.13 olan yabancıların payları da yüzde 70.70'e geriledi. Dolar bankalararası piyasada yeniden 1.33'ün üzerine çıktı.Doları bırak euroya bakYatırım Bankası Goldman Sachs, ABD ekonomisindeki büyümenin yavaşlayacağını ve FED'in faizlerini indireceğini, euro'nun dolar karşısında yeni rekorlar kıracağını öngördü.Goldman Sachs müşterilerine gönderdiği araştırmada 1.36 seviyelerinde olan euro/dolar paritesinin önümüzdeki altı ay içerisinde 1.43'e ulaşacağını tahmin etti. Euro dolar karşısında şimdiye kadar en yüksek 1.3852 seviyesini görmüştü.

New York 1.25
Brezilya 2.12
Londra 0.47
Paris 0.54
Frankfurt 0.07
Polonya 1.44
Çek Cumh. 0.98
Macaristan -0.21
Rusya 0.01
Türkiye -1.19
G.Afrika -0.26
Tokyo -0.41
Çin 1.49
Tayvan -0.49
G.Kore -0,74
Malezya -0.79


Mortgage özel tahvilleri vurdu

FED, ABD iş dünyasının kısa vadeli finansmanı için yaşamsal bir kaynak olan özel sektör tahvillerinin son iki haftada yüzde 8'i aşkın azaldığını açıkladı. FED, birçok önemli kredi piyasasında sorunların hâlâ devam ettiğini vurguladı.Bu açıklamanın ardından, dünyanın en büyük tahvil fonun yöneticisi Bill Gross'un olumsuz yöndeki açıklaması geldi. Bill Gross, bir televizyon kanalındaki söyleşide, "Özel sektör tahvillerinin belirli bir kısmı muhtemelen hiç geri gelmeyecek" dedi.

Asya bankalarını korku sardı

ABD ekonomisinin bir resesyona doğru gidebileceği yönündeki kaygıların ve üç Asya bankasının, ABD'nin yüksek riskli mortgage krizinden milyarlarca dolar alacaklı olduğunu açıklaması yatırımcıların endişelerini artırdı. Son haftalara kıyasla genel hava biraz daha iyileşti, ancak gelen kötü habere karşı borsalar kırılgan olmaya devam ediyor. Asya'nın en büyük bankalarından üçünün ABD'nin yüksek riskli mortgage piyasasından alacaklarının yaklaşık 13 milyar dolar olduğu ortaya çıktı.

BNP Paribas üç fonunu açıyor

BNP Paribas, yatırımcıların güvenini tazeleyebilmek için, yüksek riskli mortgage piyasasında yaşanan dalgalanma ortamında bu ay içinde kapattığı üç yatırım fonunu haftaya yeniden açacağını açıkladı. Bankanın CEO'su Beaudoin Prot, yaptığı açıklamada, ABD'nin yüksek riskli mortgage piyasası krizinin BNP Paribas hesapları üzerindeki etkisini değerlendirmek için çok erken olduğunu ancak, fonlarını dondurma ve yeniden açma kararının, bankanın ihtiyatlı yatırım yönelimini gösterdiğini söyledi.

Hiç yorum yok: