18 Ağustos 2007 Cumartesi

Sigara Ani Bir Kararla Birakilir!

Sigara Ani Bir Kararla Bırakılır


Sigarayı bırakmak için genellikle bir günün belirlenmesi ve bir strateji izlenerek planlı bir şekilde hareket edilmesi önerilir. Ancak bu tavsiye ne kadar doğru?

Yapılan yeni bir çalışmada, ani bir kararla sigarayı bırakanların, bu konuda daha başarılı oldukları tespit edildi. British Medical Journal’da yayımlanan çalışmadan elde edilen sonuçların, klasik sigara bırakma yöntemlerinin yetersiz kaldığını ortaya çıkardığı düşünülüyor.

Boston Üniversitesi’nde sosyal bilimler ve davranış bilimleri profesörü Dr. Michael Siegel açıklıyor: “Daha önce planlanmış sigara bırakma girişimlerinde, motivasyon düşük oluyor. Ancak planlanmamış ani bir karar, daha önce oluşan potansiyel gücü tetikliyor ve yüksek bir motivasyon sağlıyor, ve bu nedenle başarıya ulaşmak daha kolay oluyor.”

Çalışmaya katılan bilimadamları Robert West ve Taj Sohal bu plansız sigara bırakmanın matematikteki “katastrof teorisi”ne benzediğini belirtiyor ve açıklıyorlar: “Yeterli potansiyel sağlandığı zaman, küçük bir tetikleyici bile ani ve dramatik bir olayın oluşmasına neden olabilir. Örneğin çığda bu tür kuvvetleri görmek mümkün. Aynı şekilde, sigarayı bırakmak isteyen kişilerde bu alışkanlığa karşı nefret oluşuyor, ve küçük bir karar bunu başarmaya yetiyor.”

Siegel, sigara içen kişilerin öncelikle sigara bırakma konusunda motive olmaları gerektiğini belirtiyor.

College Üniversitesi’nde psikoloji profesörü West, sigaranın yol açtığı sağlık problemlerinin ve maddi yükünün, insanlarda bu alışkanlığa karşı nefretin oluşmasının başlıca sebepleri olduğunu açıklıyor.

Bazı kişilerin sağlık sorunları nedeniyle veya hamile kaldığı için sigarayı bıraktığını söyleyen West, ayrıca sigaranın çok pahalı olmasının, ve aile veya arkadaş baskısının da sigara bırakma nedenleri arasında olduğunu belirtiyor.

West ekliyor: “Buradaki en önemli şey, sigara içen kişinin kendini çok kötü hissetiğinde nikotin bantı kullanabilmesi, veya telefonla veya yüz yüze özel bir destek alabilmesidir.”

Real Age

Sigara - Sigara - Sigara - Sigara - Sigara - Sigara - Sigara - Sigara - Sigara - Sigara - Sigara - Sigara - Sigara - Sigara - Sigara sağlığa zararlıdır...

Hiç yorum yok: