16 Ağustos 2007 Perşembe

Turkiye Genelinde 1352 Orman Yangini -2007 Yilinda-

2007 yılında Türkiye genelinde 1352 orman yangını


İşte korkunç bilanço

2007 yılında Türkiye genelinde 1352 orman yangını çıktı.

Yangınlarda binlerce canlı öldü.

Türkiye'nin çeşitli noktalarında çıkan orman yangınları, yüzlerce hektar ormanlık alanı yok etti. İzmir'de çıkan büyük çaplı yangın kontrol altına alınırken, çeşitli bölgelerden yangın haberleri gelmeye devam ediyor.

İzmir'de aynı anda 4 ayrı noktada çıkan orman yangınları kontrol altına alındı.

Menderes ilçesine bağlı Ahmetbeyli beldesi ile Selçuk ilçesinin Gölova köyü sınırlarından başlayan ve Pamucak sahiline kadar yayılan yangında, mavi tur rotası içinde bulunan koylar ciddi hasar gördü.

12 kilometrelik sahil şeridinde etkili olan yangında, mavi tur rotası içinde bulunan Baradan ve Klaros koyları tamamen tahrip oldu.

Bölgedeki çam ormanı ve makilik alanın yok olduğu yangınla ilgili soğutma çalışmaları devam ediyor. Yangının ilk çıkış noktalarından olan Ahmetbeyli sınırlarındaki Klaros mevkiinde helikopterlerle yer yer söndürme çalışmaları halen sürdürülüyor.

Çeşme'ye bağlı Ildır köyü çevresindeki makilik ve otluk alanda etkili olan yangına da havanın aydınlanmasıyla 5 helikopter havadan müdahaleye başladı, bunun yanı sıra 26 arazöz, dozer ve itfaiye ekipleri, çok sayıda orman işçisi, asker ve vatandaş da çalışmalara katıldı. Yangının yayılmasının önüne geçildi ve kısmen kontrol altına alındı.

Gümüldür ile Selçuk arasındaki sahil yolu, tek yönlü olarak trafiğe kapatıldı.
Yangının elektrik hatlarında meydana gelen, kıvılcımlardan kaynaklandığı tahmin ediliyor.

Foça ve Kemalpaşa ilçelerindeki yangınlar da tamamen söndürüldü.

Bodrum: Söndürüldü
Muğla'nın Bodrum ilçesinde 7 Temmuz'da çıkan kızılağaç yangınının külleri soğumadan bu kez Ortakent-Yahşi beldesinde yangın çıktı. Dün akşam saatlerinde çıkan yangın söndürdüldü.

4 ayrı noktada başlayan yangın,yaklaşık 6 saat sürdü. Yangına, orman ve itfaiye işçilerinin yanı sıra, bölgede yaşayanlar da müdahale etti.

Eski Başbakanlardan Tansu Çiller'in villasının da bulunduğu Yeşilyurtlular, 50'nci Yıl, Eczacılar ve Sanatçılar sitelerinin villalarına 50 metre kadar yaklaşan alevler, paniğe sebep oldu.

Yangın söndürme çalışmalarına katılanlara yardım etmek isteyen Filiz Yavuz adlı bir kadın da, üç metre derinliğindeki dereye düşerek, ağır yaralandı. Yangında, 7 hektarlık alan zarar gördü.

Muğla Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, Bodrum'da çıkan yangında zarar gören alanları en geç ekim-kasım ayında ağaçlandırmaya başlayacaklarını, yangında zarar gören 50 hektarlık ormanlık alana 80 bin selvi fidanı dikeceklerini bildirdi.

Antalya-Manavgat: Kontrol altında
Antalya'nın Manavgat ilçesinde dün sabah çıkan ve gece boyunca söndürme çalışmaları devam eden orman yangını, bu sabah saatlerinde tamamen kontrol altına alındı. Yangında 350 hektarlık alan kül oldu. Bölgede soğutma çalışmaları sürüyor.

Manavgat'ın Bucakşıhlar köyü yakınlarındaki ormanlık alanda, dün sabah 09.30'da henüz belirlenemeyen bir nedenle başlayan yangın, şiddetli rüzgarın etkisiyle büyümüştü.

Yangın söndürme çalışmalarına, Antalya'nın yanı sıra Muğla, Silifke ve Denizli'den 5 helikopter, 6 uçak, 50 arazöz, 7 dozer ve 400 personel katıldı.

Gece boyunca karadan devam eden söndürme çalışmaları, bugün sabah saatlerinde uçak ve helikopterlerin de havadan destek vermesiyle tamamen kontrol altına alındı.

Bölgede çalışmaları izleyen Antalya Orman Bölge Müdürü Ahmet Gedikağaoğlu, "Şiddetli rüzgar nedeniyle söndürme çalışmalarında güçlük çektik. Özellikle kuzey cephesindeki alevleri kontrol altına almak, bizi çok uğraştırdı. Bugün sabah tamamen kontrol altına aldık. Şu anda kadar kesin olmamakla birlikte 200'ü kızılçam, 150'si de tarım alanı olmak üzere 350 hektarlık alan yangından etkilendi" diye konuştu.



Antalya-Alanya: Kontrol altında
Antalya'nın Alanya ilçesinde Alanya-Sarıveliler yolunun 35'inci kilometresindeki Kuş Yuvası mevkisinde sabah saatlerinde çıkan orman yangını kontrol altına alındı.

Alanya Orman İşletme Müdürü Vedat Dikici, yangının uçurum olan bölüme sirayet etmesi nedeniyle uzun süre müdahale edemediklerini, bunun üzerine 6 itfaiye erinin gönüllü olarak uçuruma indiğini kaydetti.

Dikici, arozözlerin hortumlarının yaklaşık 200 metre derinlikteki uçuruma salınarak yangına müdahale edildiğini, rüzgarın da hızını kesmesiyle yangının tamamen kontrol altına alındığını kaydetti.

Yangının, piknikçiler tarafından bırakılan ateş nedeniyle çıkmış olabileceğini anlatan Dikici, "İşçilerimiz büyük bir fedakarlık göstererek uçurumun dibine indiler ve yangını tamamen kontrol altına aldılar. Şu anda soğutma çalışmaları yapılıyor. Yangında iki hektarlık bir alan yandı" dedi.

Balıkesir-Erdek: Kontrol altında
Balıkesir'in Erdek ilçesinde üç ayrı noktada aynı anda çıkan yangında, fıstık çamlarıyla kaplı 8 hektar ormanlık alan zarar gördü.

Gedeve mevkisi yakınlarındaki ormanlık alanda, geceyarısı 3 ayrı noktada aynı anda yangın çıktı. Rüzgarın da etkisiyle kısa sürede büyüyen yangın, Erdek Orman İşletme Müdürlüğü'nün yanı sıra Balıkesir ve Bandırma'dan gelen ekiplerin müdahalesi sonucu kontrol altına alındı.

Yangın bölgesinde soğutma çalışmaları sürüyor.

Balıkesir-Gönen: Sürüyor
Balıkesir'in Gönen ilçesine bağlı Hacıvelioba köyü yakınlarındaki ağaçlandırma sahasında da yangın çıktı. Bandırma Orman İşletme Müdürü Arif Sarı, henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangının rüzgarın etkisiyle büyüdüğünü söyledi.

Mersin: Sürüyor
Mersin'in Tarsus ilçesinde çıkan orman yangını 3 hektarlık kızılçam alanında etkili oldu.

İlçeye bağlı Kuşçular köyüne bağlı Belemedik mevkisindeki kızılçam ormanlık alanında yangın çıktı. Rüzgarın etkisiyle kısa sürede büyüyen yangının, Adana'nın Karaisalı ilçesine bağlı Karakılıç köyündeki kızılçam ormanlık alanına da sıçradığı ve 3 hektarlık alanda etkili olmaya devam ettiği belirtildi.

Arazinin sarp ve kayalık olması nedeniyle yangına müdahalede güçlük çekildiği, orman ekipleri ve vatandaşların çabalarıyla yangının kontrol altına alınmasına çalışıldığı kaydedildi.

Hiç yorum yok: