21 Haziran 2007 Perşembe

Sırada Bekleyen Çok; Ama Evlatlık Çocuk Yok!

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) Genel Müdürü İsmail Barış, iki bin ailenin sırada beklemesine rağmen evlatlık verecek çocuk olmadığını söyledi.
Barış, bunun yerine çocuk sahibi olmak isteyenleri, koruyucu aile olmaları yönünde teşvik ettiklerini bildirdi. Koruyucu aile olmak için çocukların ailesinden izin alınmasına gerek olmadığını ifade eden Barış, "Üstelik koruyucu ailelere para bile veriyoruz." dedi. Batı'da yaygın olarak kullanılan koruyucu ailelerin sayısının artması için 6 Temmuz'da, açılışını Devlet Bakanı Nimet Çubukçu'nun yapacağı bir kampanya başlatılacak.

Televizyon ekranlarına yansıyan şiddet olayları ile kamuoyunun dikkatini çeken yetiştirme yurtları, karanlık günlerini geride bırakıyor. Yurt ve yuvalardaki şiddet uygulamalarının tüm dönemlerin en düşük seviyesinde olduğunu belirten İsmail Barış, alınan önlemlerin sonuçlarını vermeye başladığını söyledi.

Yurtlardaki şiddet olaylarının azalmasında alınan önlemlerin yanı sıra koğuş tipinden vazgeçilerek, çocuk ve sevgi evleri projelerinin geliştirilmesinin yanında personele yönelik eğitimlerin de etkili olduğunu anlatan İsmail Barış şunları söyledi: "Şu an 20 bin personelimiz var. Eskiden bir bakıcı anne 12-13 saat çalışır ve 25-30 çocuğa bakardı. Şimdi bir bakıcı anne 8 saat çalışıyor ve 8 çocuğa bakıyor. Bakıcı annelerimizin yüzde 90'ı kız meslek liselerinin çocuk gelişimi bölümlerinden mezun. Bunlarla birlikte ciddi manada iyileşme ve rehabilitasyon söz konusu oldu."

Evlat edinme şartlarının aile ve çocuk açısından birtakım zorlukları bulunduğunu ve ailelerin kimsesi olmayan çocukları evlat edinmek istediklerini söyleyen Barış, bu özelliklerde çocuklarının ise olmadığını ifade etti. Şu anda 2 bin civarında aile, evlatlık edinmek için sıra bekliyor. Kenan Baş, Mesut Mercan, Antalya

19 Haziran 2007, Salı

Hiç yorum yok: