21 Haziran 2007 Perşembe

Ailenin Aşağılayıcı Tutumu İntihara Sürüklüyor

Anne-babasına, ilgi çekmek için intihar edeceğini söyleyen, ilgi çekmeye çalışırken ya hayatından olan ya da ciddi sağlık sorunlarına maruz kalan birçok genç var. Gençler yaptıklarının nelere yol açacağını tam olarak düşünseler böyle bir davranışa kalkışmazlar.

Fakat genellikle bir anlık öfkeyle hareket ettiklerinden geri dönülmez bir yola giriyorlar. Gençleri bu tür davranışlara iten nedenler arasında sevgi ve ilgi eksikliği ile anne-babanın aşağılayıcı davranışları başta geliyor.

Bir anne-baba, çocuğunu bir yandan canı gibi severken bir yandan da nasıl aşağılayıp hakaret edebilir?.. Gerçek şu ki tutumların çoğu çocuk yaşta edinilmiş olup çoğu otomatik davranışlar olarak ortaya çıkar.

Bazı anne-babalar çocuğunun hoşlanmadığı davranışı karşısında bağırıp çağırıp hakaret ederken o anda onun ruh dünyasında nasıl derin yaralar açtığını düşünemezler. Çünkü öfkelerine yenik düşmüşlerdir. Öfke kişinin mantıklı ve doğru hareket etmesini engeller . Bu da duygu ve tepki eğitimi ile ilgilidir. Bu şekildeki davranışlara maruz kalan çocuk da benzer şekilde davranışlar sergilemeye, öfkesine hakim olmamaya başlar. Hatta anne-babasının ilgisini çekmek için kasten yanlış davranışlar yaptıklarını yetişkin olduktan sonra hatırlayan birçok genç vardır.

Gencin ilgi çekmek için yanlışlar yapması aile üyelerinin kısırdöngü içine girmesine yol açar. Tabii ki aynı ailede kardeşler farklı davranabilir. Kardeşlerden birisi anne-babasını kızdırmamak için kendisini aşırı zorlarken diğeri tutumları modelleyerek kontrolsüz davranabilir. Bu da aynı anne-babanın çocuklarına farklı davranmasına yol açar.

Stresli aile ortamı, aile üyelerinin birbirine düşmanca, reddedici şekilde davranması hem ruh sağlıklarını hem de beden sağlıklarını bozduğundan sorunlar katlanarak büyür. Bunun sonucunda intihar eğilimi de görülür. İntiharın en önemli nedenleri arasında depresyon gibi ruhsal hastalıklar ve sevgi, ilgi eksikliği gelir. Her ne kadar dinî inançlar intihara eğilimi azaltsa da ruh sağlığının bozulmasının mantıklı düşünmeyi engellediği durumlar da vardır.

Bir yetişkinden daha olgun davranabilen gençler de var. Bu gençler anne-babalarının davranışlarının hatalı olduğunu görmekle beraber bundan dolayı onlara aşırı öfke duyup reddetmiyor, onları tekrar tekrar kızdıracak davranışlardan kaçınıyor ve intihar gibi çözüm değil, çözümsüzlüğe götüren yanlışları da yapmamış oluyorlar.

Aile ne yapmalı?

Anne-baba tutumlarını gözden geçirmeli.

Beden sağlığına ve dinlenmeye önem vermeli.

Yaptığı hatalı davranıştan sonra çocuğuyla konuşup mutlaka kendi yaptığı kısmından özür dilemeli.

İntiharla ilgili sözler ciddiye alınmalı.

Tıbbî ve psikolojik destek ihmal edilmemeli.

*Uzman Psikolog Farika Teymur Artır* Zaman

Hiç yorum yok: