21 Eylül 2007 Cuma

Harput'ta Osmanli Mahallesi Bulundu

Harput'ta Osmanlı mahallesi bulundu

en eski tarihi ve turistik yerleşim merkezi Harput Kale içinde (Süt Kalesi) devam eden kazı çalışmalarında Osmanlı mahallesi ortaya çıkarıldı.

Osmanlı dönemine ait yerleşkelerin ortaya çıkarılmasının hedeflendiği 3. dönem kazı çalışmalarında gün yüzüne çıkarılan yapılar restore edilerek koruma altına alınacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izni ve desteği ile Elazığ Valiliği'nin öncülüğünde yapılan kazı çalışmaları Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden emekli Arkeolog Prof. Dr. Veli Sevin ve Fırat Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. Beşir Aşan başkanlığında yürütülüyor. Elazığ Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Müze Müdürlüğü adına yapılan kazı çalışmaları, Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinden arkeolog ve sanat tarihi uzmanları ile öğrencilerin yanısıra 40 kişilik bir ekiple yapılıyor.

Vali Muammer Muşmal, Harput iç kalede 3 yıldır devam eden çalışmaların yaklaşık 100 bin YTL'ye mal olduğunu belirtti. Muşmal, ödeneğin daha fazla gönderilmesi halinde çalışmaların önemli bir aşamaya geleceğini vurguladı. Kazı çalışmalarının önemli olup, yeni uygarlıkların ortaya çıktığını dile getiren Vali Muşmal, Harput'un Elazığ, bölge ve Türkiye için önemli bir uygarlık merkezi olduğunu söyledi.

Şu an itibari ile Osmanlı'nın Harput'taki son mahallesinin camisi ve dükkanları ile ortaya çıkarıldığını vurgulayan Vali Muşmal, şöyle devam etti: "Şu andan itibaren yapılması gereken en önemli şey ortaya çıkarılan tarihi eserlerin muhafazası için süratle restorasyonuna başlamak. Bunun için önce projelendireceğiz, ardından rölevesini yapacağız. Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan geçirdikten sonra süratle restorasyonunu yapmayı hedefliyoruz."

Yeni Kültür ve Turizm Bakanını Elazığ'a getirmek istediklerini belirten Vali Muammer Muşmal, bundan sonra Harput adına kendisinden çok şey beklediklerini söyledi. Vali Muşmal, basının da Harput kazı alanının korunması açısından gerekli desteği vermesini, vatandaşlardan da bu konuda duyarlı olmalarını istedi.

Kazı çalışmalarının bilimsel sorumlusu emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Veli Sevin de, 2007 Ağustos ayı başında kazı çalışmalarının Eylül'ün sonuna kadar süreceğini vurguladı. Sevin, yeterli ödenek gelmesi durumunda tüm kale içi kazı çalışmasının 3 yılda tamamlanacağını sözlerine ekledi.

Fırat Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. Beşir Aşan, Osmanlı tarihinin bu zamana kadar yalnızca İstanbul ve Ankara gibi merkezden bilindiğini vurguladı. Prof. Dr. Aşan, "Bire bir taşradan Osmanlı sosyal ve ekonomik hayatının nasıl olduğunu sunmak istiyoruz. Bu yıl ki kazılarımızda darphane bulduk. Osmanlı burada para basmış. Harput baskılı sikkeler var. Bu da şunu göstermektedir ki; Osmanlı tek merkezden değil, yerinden mahallinden idare ediliyor. Bu da iktisat açısından çok önemli bir bulgu." şeklinde açıklamada bulundu.

ANADOLU'NUN EN ESKİ CAMİSİNİ BULDUK
Yapılan kazılarda önemli tarihi dokuya rastadıklarını vurgulayan Prof. Dr. Veli Sevin, "Kazı çalışmalarında bu güne kadar 2 katlı 2 ev ile 1 kalaycı dükkanı ve Anadolu'nun en eski camisini, yani 11. yüzyıl Artuklu dönemine ait 800 yıllık bir camiyi ortaya çıkardık." dedi. Büyük Selçuklu dönemine ait olan bu caminin çok anlamlı bir bulgu olduğunun altını çizen Prof. Dr. Sevin, caminin restorasyona hazır olduğunu ifade etti.

Bunun yanında Harput kalesinde bir darphane bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Veli Sevin, "Yavuz Sultan Selim zamanında kurulduğunu sandığımız darphanede basılan bakır sikkeler bulduk. Şimdi yapacağımız kazılarla bu darphanenin yerini bulmaya çalışıyoruz." diye konuştu.

VALİ MUŞMAL: HER YERE TUVALET YAPARSAN HARPUT, TUVALETLER ŞEHRİ OLUR

Harput iç kalede devam eden kazı çalışmalarını yerinde inceleyerek çalışmalar hakkında bilgi alan Vali Muammer Muşmal, çalışmaların aslına uygun olarak gerçekleştirilmesini istedi.
Vali Muşmal, restorasyonu devam eden Sarahatun camisi gibi yerleri de gezerek yetkililerden bilgi aldı. Harput'ta yaşanan en büyük sorunlardan tuvalet çalışmalarının sürdüğünü anlatan Vali Muşmal, bu zamana kadar tuvalet yapılmadığını hatırlatarak, "Sarahatun camisi yanında özürlülerinden düşünüldüğü tuvalet yapımı devam ediyor. Harput'ta şu an itibari ile 3 tuvalet bulunmakta. Yapımı devam eden 3 tuvaletle bu sorun tamamen giderilmiş olacaktır." dedi.

Yapılan tuvaletlerin Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan geçtiğini hatırlatan Vali Muammer Muşmal, Harput'ta 6 tuvaletin yeterli olduğuna vurgu yaparak, "Harput, şu anda mezarlıklar şehri konumuna getirilmiş. Eğer kalkıp her yere tuvalet yaparsan o zaman da tuvaletler şehri olur." şeklinde açıklamada bulundu.

Hiç yorum yok: