12 Eylül 2007 Çarşamba

Asit Meydana Getiren Gida Bilesenleri

ASİT - OLUSTURAN GİDA KOMBİNASYONLARİ

Asitlik, sadece, asit-olusturan gidalarin asiri alinmasindan degil,
ayni zamanda dogru olmayan gida kombinasyonlarindan kaynaklanir.
Nisasta iceren gidalar ve tatlilar ayni ogunde alinmamali.
Topragin altinda yetisen nisastali gidalar ile ustunde yetisen
nisastali gidalarin etkisinde bir fark vardir.
"Etler veya bunun gibi besinler, topragin uzerinde yetisen
nisastali gidalarla birlikte alinmamali.
Patates ve etler birlikte yenebilir,
et ve ekmek birlikte yenilmemeli. "

Patates ve diger nisastali yumru kokler, tahillardan,
unlu gidalardan ve baklagillerden daha kolay sindirilir.

Tahil ve baklagiller enzim onleyiciler ve phytates icerir,
bunlar mineral absorbsiyonuna engel olur.
Sadece, dogru hazirlama teknikleri, ornegin suya batirip islatmak,
filizlendirmek ve tamamen pisirmek, enzim onleyicileri deaktive edebilir
ve phytatlari notralize edebilir.
Rafine edilmis tahillar zayif bir alternatiftir,
cunku onemli mineralleri, vitamin E ve vitamin B kompleksi alinmis olur ;
vitamin E ve vitamin B kompleksi sindirim prosesinde onemli rol oynar.

Kacinilmasi gereken bir diger kombinasyon turuncgiller ve
nisastali gidalardir.
Limon, portakal, greyfurt asidik meyvelerdir.
Ancak, mideye girdikleri zaman, organik asitleri alkali sindirim
enzimlerinin ve tamponlarin pankreas ve karacigerde uretimini uyarir.

Turuncgiller, ayrica, fazla miktarda alkalizing mineraller icerir ve
bedende, alkali olustururlar.
Fakat, nisastali gidalarla birlikte alinirsa, ters bir etki olustururlar.

GIDA KOMBINASYONLARI
GIDA TIPI UYUSTUGU GIDALAR
------------ --------- --------- --------- --------- --------- -
Nisastalar Yesil yaprakli
tahildan yapilmis tum Ham sebzeler ,
gidalar, patates, Pisirilmis kok sebzeler
pirinc, ekmek, Pisirilmis yesil sebzeler
makarna, taze misir ; Sebze salatalari ve
Bir ogunde sadece bir Yesil salatalar.
tek nisastali gida iyi bir kuraldir.

GİDA TIPI UYUSMADİGİ GİDALAR
------------ --------- --------- --------- --------- --------- -
Nisastalar Sut, meyve tartlari, etler,
,tahildan yapilmis tum, Yumurta, peynir, cerezler
gidalar, patates,
pirinc, ekmek,
makarna, taze misir ;
Bir ogunde sadece bir
kuraldir.

GIDA TIPI UYUSTUGU GIDALAR
------------ --------- --------- --------- --------- --------- -
Taze etler, deniz gidalari, Pisirilmis veya cig kok
Balik,kumes hayvanlari, ve yaprakli sebzeler,
Peynir. yumurta,cerezler Domates, salatalar


GIDA TIPI UYUSMADIGI GIDALAR
------------ --------- --------- --------- --------- --------- -
Taze etler, deniz gidalari, Nisastali gidalar, sut, tatli
Balik,kumes hayvanlari, Meyveler, tatlilar
Peynir. yumurta,cerezler

GIDA TIPI UYUSTUGU GIDALAR
------------ --------- --------- --------- --------- --------- -
Sebzeler ve salatalar Tum gidalar

GIDA TIPI UYUSTUGU GIDALAR
------------ --------- --------- --------- --------- --------- -
Sut urunleri ; tereyagi, Cogu pismis veya ham sebzeler
Sut, peynir ; Tum meyveler
Salatalar

GIDA TIPI UYUSMADİGİ GIDALAR
------------ --------- --------- --------- --------- --------- -
Sut urunleri ; tereyagi, Konsantre nisastalar, patates
Sut, peynir vs. ; her tur et, balik, kumes
hayvani

GIA TIPI UYUSTUGU GIDALAR
------------ --------- --------- --------- --------- --------- -
Taze meyveler (tatli) Nisastalilar, salatalar, tum
Ham veya pismis sebzeler,
sut urunleri ,cerezler

GIDA TIPI UYUSMADIGI GIDALAR
------------ --------- --------- --------- --------- --------- -
Taze meyveler (tatli) Etler, kumes hayvanlari,
Balik, deniz urunleri,
Yaglar,yumurta

GİDA TİPI UYUSTUGU GİDALAR
------------ --------- --------- --------- --------- --------- -
Meyve salatasi Nisastalar haric tum
gidalar
------------ --------- --------- --------- --------- --------- -
GIDA TIPI UYUSMADIGI GIDALAR
------------ --------- --------- --------- --------- --------- -
Meyve salatasi Nisastalar
------------ --------- --------- --------- --------- --------- -
Kahveyi sutlu icmek de bedende asitlik olusturur.


(Simone Gabbay ; Nourishing The Body Temple)

Hiç yorum yok: