30 Ekim 2007 Salı

Korkutan Beyaz Kopukler

Korkutan beyaz köpükler


İZMİT Körfezi'nde yaklaşık 10 günden beri görülen ve deniz yüzeyini kaplayan beyaz madde, azalması beklenirken tam aksine daha da arttı. Bugün Körfezin özellikle İzmit açıkları, bembayaz bir görünüme bürünürken, TÜBİTAK'tan yapılan açıklamada bu maddenin toplu balık ölümlerine yolaçabileceği uyarısında bulunululmuş.

Çevre İl Müdürlüğü ile Tarım İl Müdürlüğü ekiplerinin yanı sıra, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'nden gelen ekiplerin de yakın takibe aldığı beyaz madde, azalması beklenmesine rağmen arttı. Bugün öğlen saatlerinde körfezin Hereke Beldesi'nden itibaren doğu ucuna doğru denizin neredeyse tamamına yakın bölgesi bu maddeyle kaplandı.

Alınan numunelerle ilgili incelemelerini sürdüren, ancak henüz sonuçlanmadığını bildiren TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi yetkilileri ise bu maddenin toplu balık ölümlerine yolaçabileceği uyarısında bulundu. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Başkan Vekili Prof. Dr. Önder Yetiş imzasıyla bugün yapılan yazılı açıklamada da bu oluşumun Marmara Denizi'nin değişik noktalarında da gözlendiği belirtildi. Açıklamada, bunların fitoplankton olarak tanımlanan tek hücreli bitkisel orfanizmalardan ‘Diatomlar’ın zamansız aşırı çoğalması ve bununla gelişen biyolojik döngünün sonucunda ortamda çözünmüş organik maddenin artmasıyla oluşmuş olabileceği belirtildi. Açıklamanın bir bölümünde ise “Bu durum deniz canlıları için tehlikeli olup, toplu balık ölümlerine neden olabilmektedir” denilirken, İzmit Körfezi'ndeki bu değişimin takip edilmekte olduğu vurgulandı.

Ergün AYAZ/İZMİT (Kocaeli), (DHA)

Hiç yorum yok: