27 Ekim 2007 Cumartesi

Guneydogulu Isadamlari Endiseli

Güneydoğulu plaka değiştiriyor

Kendi illerine kayıtlı plakası olan araçlarla seyahat ettiklerinde sorun yaşayabilecekleri endişesi yaşayan Güneydoğulu işadamlarından gelen plaka değişikliği taleplerinin arttığı belirtiliyor.

Bazı Güneydoğu illerinde araç sahiplerinin, özellikle de sık sık batı illerine seyahat yapmak durumunda olanların, plaka değişikliği yaptığı, kendi illeri yerine batı illeri plakalarını aldığı, plaka değiştirmelerin son dönemde arttığı bildirildi.

Son terör olaylarının bölgedeki genel durumu nasıl etkilediğini görüştüğümüz ticaret ve sanayi odası başkanlarının verdiği bilgiye göre, güney illerinden plaka numarası taşıyan araçlar, batı illerine gittiklerinde saldırıya uğramaktan korkuyorlar. Tepkiyle otoparklara sokulmayabiliyorlar.
Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Zafer Ersoy, plaka değiştirmelerin en başta güvenlik endişesiyle yapıldığını söyledi. Milliyet'e açıklamalarda bulunan Ersoy, "Güvenlik endişesi var. Diyarbakır, Bingöl, Bitlis'i bununla karşı karşıya.


'Park yeri verilmiyor'
İnsanlar plakalarını değiştiriyorlar. 21 veya 02 plakalı bir yere gittiğimde park yeri bile vermiyorlar. Şu an otoparka bakıyorum, 15 otomobilden sadece ikisi 02 plakalı. Aldığımız bilgilere göre Adıyaman'da son altı ayda 986 aracın plakası değişmiş" dedi.
Bölge insanının 'teröristle aynı kefeye konulduğunu' belirten Ersoy şöyle devam etti:
"Bunun için hükümet yetkililerinin sürekli açıklama yapması lazım. Biraz daha ileri giderse belki İstanbul esnafı bize mal bile vermeyecek durumlara gelinebilir. Buna acilen bir önlem alınması lazım. Güneydoğu'da yaşayan herkes terörist değil."
Hakkâri Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Şen de bölge insanının 'potansiyel suçlu gösterildiğini' bunun kendilerini çok üzdüğünü belirtti. Şen, "Yıllardır beraber yaşıyoruz. Sanki olayı il yapmış gibi davranıyorlar. 30 plakalı araçlara zarar veriyorlar. Bunlar ülkeye fayda vermez, zarar verir" diye konuştu. Ankara'ya Hakkâri plakası (30) ile giden bir arkadaşının aracının parçalandığını anlatan Şen şöyle dedi:
"Arkadaşım aradı. Ankara'ya otomobiliyle gitmiş. Bir arkadaşında kalmış. Sabah kalkmış bakmış ki otomobilin camını kırmışlar, kapılarına zarar vermişler. Keşke canımız, insanlarımız gitmese de malımız gitse. Önemli değil. Daha da önemlisi buna çözüm bulmak. Mesela, şu anda sizinle yoldan konuşuyorum. Seyir halindeyim. Hakkari'de olduğum halde, yanımızdan geçen dört araçtan sadece birisi 30 plakalı. Diğerleri 34, 06, 07 plakalı araçlar. Millet mecbur ne yapsın? Plakalarını değiştiriyorlar."



Plaka nakli nasıl yapılıyor?

Herhangi bir nedenle aracının plakasını değiştirmek isteyen, aracın trafiğe kayıtlı olduğu yerdeki trafik şubesine dilekçeyle "nakil başvurusu" yapıyor. Daha sonra araç nakli istenen ildeki trafik şubesine başvuruda bulunuluyor.

Gelinen veya aracın plaka nakli istenen ilde iş ya da ev adresi beyan zorunluluğu bulunuyor. Son işlemi nakledilen ildeki şube yapıyor ve plakalar geldiği yerin numarası verilerek değiştiriliyor.

Hiç yorum yok: