3 Ekim 2007 Çarşamba

Dolar Milyarderleri ve Ilk Isleri

Bir dolar milyarderi olmak tüm insanlık için çok büyük bir hayal. İnsanlar arasındaki gelir dağılımında tepede yer alan ve yanına kimseyi yaklaştırmayan dolar milyarderleri var. En alttaki insanları bırakın bir kenara; sırlamanın neresinde olursa olsun kimse onların gelir düzeyine yaklaşamıyor. Zaten gelir sıralamasında en tepedekiler %2 iken en fakirlerin oranı her zaman %50 üzerinde olmuştur. İşte dünyanın canı bu dengesizlik yüzünden yanıyor..

Herşey bir yana dolar milyarderleri kafalarını kullanarak bugüne geldiler. Çoğunun bir hikayesi var...



Dolar milyarderlerinin ilk işleri


Arthur Blank:

Bebek bakıcılığı, çamaşırhanede çalışmak ve peyzaj düzenlemesi yapmak…
Çalışma hayatına bu işlerle atılan Arthur Blank, şimdi 1.3 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin iş adamları arasında sayılıyor.



Tim Blixseth:

Marketlerde ürünleri kutulama işinin ardından kereste alım satımıyla iş hayatına atıldı.
Bugün 1.2 milyar dolarlık servetin sahibi olan iş adamı Timberland’ı kurdu ve gayrimenkul yatırımları yaptı. Blixseth ayrıca, Montana'da 130 bin dönüme yayılan 'Yellowstone Club' adlı dev bir özel kayak ve golf kulübünün de kurucusu.


Danny Gilbert:

İş hayatına pizza dağıtarak başlayan Danny Gilbert bir gecede 78 siparişi yetiştirdiğini belirterek hala iddialı olduğunu söylüyor.
Bankacılık ve spor alanında çalışan iş adamı bugün 1.1 milyar dolarlık servetin sahibi.

Mark Cuban :

12 yaşındayken kapı kapı gezerek çöp torbası satan Cuban, bugün 48 yaşında Dallas Maverick Basketbol Takımı'nın ve 2.3 milyar dolarlık servetin sahibi. Cuban ayrıca radyo, TV ve bağımsız video yayınlarının internetten takip edilmesini sağlayan Broadcast.com sitesinin kurucusu.


Wayne Huizenga:

Bir marangozun oğlu olan ve küçük yaşta kamyon şoförlüğü, pompacılık gibi işlerle hayata atılan 68 yaşındaki çalışan Wayne Huizenga, sıfırdan başladığı iş hayatında 2.1 milyar dolarlık bir servet edindi. Huizenga, Amerika'da çöpleri ayrıştırıp ekonomiye geri kazandıran en büyük atık yönetim şirketinin sahibi olarak 2005’te yılında ‘yılın girişimcisi’ ödülünü aldı.


Jorge Perez:

Yıllar önce Amerika’da bir emlak şirketinde işe başlayan Jorge Perez, bugün Floridalı emlak imparatoru olarak anılıyor. 1.8 milyar dolarlık serveti ise dünyanın en zengin iş adamları arasında sayılmasını sağlıyor.


James Sorenson:

James Sorenson’un kurabiye satarak başladığı iş hayatında bu noktaya geleceğinin hayal edilmesi bile güçtü. Ancak 85 yaşındaki Sorenson, medikal cihazlar ve gayrimenkul alanında çalışarak 4.5 milyar dolarlık bir servet edindi.


Michael Ilitch:

Araba yıkamacılığı yaparak başlayan iş yaşamı boyunca spor ve gıda alanlarında başarılarıyla 1.5 milyar dolarlık servet edindi.

Phillip Ruffin:

70 yaşındaki Philip Ruffin de yıllar önce bir şirkette başladığı işini bırakarak kumarhane ve gayrimenkul alanından 1.4 milyar dolar kazanacağını tahmin edemezdi.


George Kaiser:

Kitap satan bir dükkanda çalışmaya başlayan George Kaiser, petrol ve bankacılık alanında başarılı işlere imza attı ve dünyanın en zengin 100 iş adamı arasına girdi. Kaiser’in edindiği servetin değeri 8.5 milyar dolar.


William Moncrief:

Genç bir mühendis olarak başladığı çalışma hayatında petrol alanında devam etti ve 90 yaşında hayata gözlerini yumduğunda ardında 1 milyar dolarlık bir servet bıraktı.


Kenneth Hendricks:

Küçük yaşlarda babasının yanında çeşitli işlere yardım eden Kenneth Hendricks, daha sonra Spiegel gazetesinde kapıcılık yaptı. Bu yılların ardından iş yaşamında şans ona güldü ve 2.6 milyar dolarlık servetiyle o da artık en zengin iş adamları arasında…

1 yorum:

Sedatonline dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.