27 Ekim 2007 Cumartesi

Isci, Esnaf ve Memura Tek Cati

İşçi, esnaf ve 'yeni memur'a tek çatı

İster çalışsın ister çalışmasın, herkes için tek bir sağlık ve tek bir emeklilik sistemi getirmesi öngörülen Sosyal Güvenlik Reformu hükümet tarafından yenileniyor. Bu kapsamda 85 maddede değişikliğe gidildi

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), kısmen iptal edilen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 85 maddesinde yeniden düzenleme yaptı.
Düzenleme ile yasanın Anayasa Mahkemesi'nin iptal gerekçeleri arasında yer alan maddeleri değiştirildi. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası, Anayasa Mahkemesi tarafından kısmen iptal edilmiş ve yürürlük tarihi 1 Ocak 2008'e ertelenmişti.

Yeni düzenlemeye göre, mevcut memurların SSK ve Bağ-Kur iştirakçileriyle aynı emeklilik şartlarına sahip olmasını içeren maddelerde değişiklik oldu.

Destek primi Bağ-Kurluya

Yeni düzenleme mevcut kamu çalışanları için geçerli olmayacak. Kanun yürürlüğe girdikten sonra ilk defa işe başlayacak kamu çalışanları ise reform yasasına tabi olacak. Emekli Sandığı Kanunu'na göre çalışan kamu görevlileri için ise eski hükümler geçerliliğini koruyacak.
Emekli aylığı bağlama oranı konusunda, işçiler ve esnaf için, iptal edilen kanun hükümleri geçerli olacak. Halen çalışan kamu görevlilerinin emekli aylığı bağlama konusunda Emekli Sandığı hükümleri uygulanacak. Yasa yürürlüğe girdikten sonra çalışmaya başlayacak kamu görevliler için ise, yeni kanunun hükümleri geçerli olacak. Böylece reformun emekli aylıklarının düşmesine neden olacak maddelerinden işçi, esnaf ve memuriyete yeni başlayacak olanlar etkilenecek. Yasanın yürürlük tarihinden sonra, ilk defa sigortalı olacak işçi ve kamu görevlileri için sosyal güvenlik destek primi uygulanmayacak. Bu kişilerin emekli olduktan sonra yeniden çalışmaları halinde emekli aylıkları kesilecek.

Emekli olduktan sonra Bağ-Kur kapsamında sigortalı olarak çalışanlardan alınan sosyal güvenlik destek primi kademeli hale gelecek.

Sigortalılardan 55 ve altındaki yaşlarda olanlar aylık prime esas kazancın yüzde 16'sı, 56 ve üstü yaştaki sigortalılar yüzde 14'ü oranında sosyal güvenlik destek primi ödeyecek.



Memurun maaşı düşmeyecek

Düzenlemeye göre kamu görevlilerinin ödenek ve özel hizmet tazminatı hariç diğer gelirlerinden prim kesilmeyecek. Böylece memur maaşlarında önemli bir düşüş olması engellenecek.
Yasanın Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği halinde ise memurların daha önce prim kesilmeyen temsil, makam gibi tazminatlarından da yüzde 33.5 oranında prim kesilmesi öngörülüyordu.
Yeni düzenlemeye göre, ölüm aylığından yararlanmak için aranan 900 gün prim ödeme şartı, 1800'e çıkarılacak.

Ölen sigortalının hak sahiplerine asgari ücretin üç katı tutarında ödenen cenaze ödeneği iki asgari ücrete çekilecek.

Kurumun taslağı sunduğu sosyal tarafların gerekli inceleme için uygun bir süre istedikleri öğrenildi. Buna göre, sosyal taraflar yürürlük tarihi gelecek yılın nisan veya mayıs ayı olması öngörülen düzenlemenin aceleye getirilmemesini talep ettiler.

Milliyet ANKARA

Hiç yorum yok: