26 Mayıs 2007 Cumartesi

Organ Bağışı Kutsaldır!

Organları 3 kişiye hayat verdi - 25 Mayıs, 2007


Gaziantep'te, merdivenden düştükten sonra kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen 4 yaşındaki Rabia Öge'nin ailesi tarafından bağışlanan organları 3 kişiye hayat verdi.
Gaziantep'te 20 Mayıs’ta merdivenden düştükten sonra ailesi tarafından Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi’ne kaldırılan 4 yaşındaki Rabia Öge'nin dün akşam saatlerinde beyin ölümü gerçekleşti.

Öge ailesinin kızlarının organlarını bağışlama kararı alması üzerine, hastane yetkilileri Sağlık Bakanlığı Ulusal Organ ve Doku Nakil koordinasyon Merkezi’ne durumu bildirdi. Rabia'nın karaciğeri ve böbrekleri için İstanbul ve Ankara'da uygun alıcılar bulunduğunun saptanması üzerine, kiralanan özel bir uçakla Başkent Üniversitesi Hastanesi'nden Prof. Dr. Hamdi Karakayalı başkanlığındaki 4 kişilik bir ekip Gaziantep'e gitti. Minik Rabia'nın karaciğeri ile sağ böbreğini alan ekip, dün akşam tekrar Ankara'ya dönerek hemen uzun süredir organ bekleyen iki hastayı ameliyata aldı. Küçük kızın karaciğeri 11 yıldır karaciğer yetmezliği çeken 27 yaşındaki Sırma Erceyiş isimli hastaya takıldı.

Başkent Üniversitesi Hastanesi yetkilileri, nakilden sonra genel durumu iyi olan Erceyiş'in hastalığının son dönemde bulunduğunu, yakınlarından uygun verici çıkmadığı için uzun süredir organ beklediğini bildirdiler.

Başka bir küçük kıza takıldı.

Minik Rabia'nın Başkent Üniversitesi Hastanesi’ne getirilen böbreği ise yine kendisi gibi küçük bir hastaya nakledildi.

Minik kızın böbreğinin nakledildiği 6.5 yaşındaki Hatice Kübra Gül'ün 3 aydır böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize girdiğini belirten hastane yetkilileri, "Vericinin yaşı küçük olduğu için böbreğin ancak kendi yaşlarındaki bir hastaya takılması uygun görüldü. Rabia'nın bağışlanan böbreği bir yavrunun hayata bağlanmasını sağladı" şeklinde konuştular.

Rabia Öge'nin diğer böbreğinin takılması uygun görülen 40 yaşındaki, yaşamını 5 yıldır diyalize bağlı olarak sürdüren Serpil Dinmez ise İstanbul Memorial Hastanesi'nde ameliyata alındı.

Öte yandan, Rabia Öge'nin kalbi için uygun bir alıcı bulunamadı.

CNNTURK

Hiç yorum yok: