23 Nisan 2008 Çarşamba

Şanlıurfa’da çocuklar 23 Nisan’a ilahiler okuyarak girdi

Şanlıurfa’da çocuklar 23 Nisan’a ilahiler okuyarak girdi

Şanlıurfa’da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları öncesi küçük çocuklar, Kutlu Doğum Haftası nedeniyle düzenlenen etkinlikte başörtüleri ile sahneye çıkıp Kürtçe- Türkçe ilahi okuyarak tekbir getirdi.

Genelkurmay’ın 27 Nisan Bildirisi’nde ‘Alternatif 23 Nisan Kutlamaları’ olarak nitelenen harem-selamlık düzene göre yapılan kutlama programında, başörtülü 7 yaşındaki bir kız çocuğu peygamber sevgisini Kürtçe şiirle dile getirdi.

Dün Anadolu Gençlik Derneği’nce Şanlıurfa Şair Nabi Kültür Merkezi’nde yapılan gecede, kadın izleyiciler salonun üst katındaki bölümüne, erkekler ise alt kata alındı.

Kuran-ı Kerim okunması ile başlayan gecede sahneye yaşları 11-14 arasında değişen 5 erkek çocuğu çıktı. ‘Dolunay Minik Dualar Grubu’ diye anons edilen çocuklar, ilahi okudu. Beyaz gömlek ve siyah pantolon giyen çocuklar için salondakiler sık sık salavat getirdi. Grup, müzik eşliğinde Kürtçe ve Türkçe ilahiler seslendirdi.

‘Hz. Muhammed’e mektup’ yarışması ödül töreni ve Hz. Muhammed’e ithafen slayt gösterisinin ardından saat 21.30 sıralarında sahneye çıkan, başörtülü 7 yaşındaki Ayşe Buğurca peygamber sevgisini şiirle anlattı. Hepsi aynı anlama gelen Zazaca, Kürtçe ve Türkçe ‘Ya resul ez tore hezkena’, ‘Ya resul Ez tı pır hezdıkım’, ‘Seni çok seviyorum ya Resul’ diyen kız, izleyenlerden büyük alkış topladı. Geceyi izleyenler kadınların büyük bölümünün kara çarşaflı, erkeklerin ise cüppeli, takkeli, şalvarlı olması dikkat çekti.

Anadolu Gençlik Derneği Başkanı Fuat Keşküş ve Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Musa Kazım Yılmaz, günün anlamına ilişkin birer konuşma yaptı.

GENELKURMAY BİLDİRİSİNE GİRMİŞTİ

Geçen yıl Anadolu Gençlik Derneği’nin, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda Ankara’daki Atatürk Spor Salonu’nu kiralayarak ‘Asr-ı Saadet Gecesi’ programı düzenleme girişimi toplumda infial yaratacağı gerekçesiyle son anda ertelenmişti. ‘Kuran okuma yarışması’nın düzenleneceği program Genelkurmay Başkanlığı’nın 27 Nisan’da açıkladığı bildiride de ‘alternatif 23 Nisan kutlamaları’ olarak nitelendirilmişti. Aynı tarihte Şanlıurfa’da, Mustazaflar Derneği tarafından Atatürk Spor salonunda yapılan kutlamalarda gecenin geç saatlerinde yaşları 5 ile 12 arasında değişen 8 kız çocuğu çıkmıştı. Arkalarında Atatürk posteri ve Türk bayrağı bulunan, başları örtülü olan ve yeşil renkte tek tip giyinmiş olan kızların sahnede ilahi okuması Genelkurmayın yayınladığı bildiride tepkiye neden olmuştu.

DHA

Hiç yorum yok: