Kuraklık ve susuzluk dünyayı harekete geçirdi
Uluslararası kuruluşlar, bilim adamları ve çevre örgütleri dünyanın su sorununa çözüm bulmak ve acil eylem planlarını tartışmak amacıyla Stockholm’de bir araya geldi. Başta Türkiye olmak üzere, dünyanın birçok ülkesinde küresel ısınma ve kaynakların hızla tüketilmesiyle başlayan kuraklık ve susuzluk uluslararası kuruluşları harekete geçirdi. İsveç’in Başkenti Stockholm’de 12-18 Ağustos tarihleri arasında sürecek olan “Dünya Su Haftası” (World Water Week) kapsamında çeşitli toplantı ve etkinlikler yapılmaya başlandı.
STOCKHOLM
Uluslararası kuruluşlar, bilim adamları ve çevre örgütleri dünyanın su sorununa çözüm bulmak ve acil eylem planlarını tartışmak amacıyla Stockholm’de bir araya geldi. Başta Türkiye olmak üzere, dünyanın birçok ülkesinde küresel ısınma ve kaynakların hızla tüketilmesiyle başlayan kuraklık ve susuzluk uluslararası kuruluşları harekete geçirdi.
İsveç’in Başkenti Stockholm’de 12-18 Ağustos tarihleri arasında sürecek olan ve CİHAN’ın takip ettiği “Dünya Su Haftası” (World Water Week) kapsamında çeşitli toplantı ve etkinlikler yapılmaya başlandı. Dünya Su Haftası etkinlikleri, sorunların çözümü ve “karmaşa dolu bir geleceğe” hazır olmak için yapılması gerekenlerin tartışıldığı bir platform olurken, seminerler ve toplantılarla “sürdürülebilir yapıcı yönetim politikalarına ışık tutmak” amaçlanıyor. Bu hafta ile birlikte, dünya genelinde nüfus artışıyla birlikte kaynaklar ve özellikle de sular kururken, geri kalmış ülkelerin “vahim” durumu ele alınmaya çalışılıyor.
Stockholm’ün merkezindeki Folkethuset Konferans Merkezi’nde düzenlenen konferansların ikinci günü olan bugünkü oturumlarında dünyanın değişik ülkelerinden gelen konuşmacılar, konuyla ilgili açıklayıcı bilgiler verirken, katılımcı ülkelerden gelen davetlilerden gelen sorulara da cevap verdiler. Konferansı takip için yüzün üzerindeki ülkeden politikacı, araştırmacı, bilim adamIarı, sivil örgüt temsilcileri ve uzmanlar bugünkü oturuma iştirak etti.
Etkinliklerin bugünkü bölümünde açılış oturumunda su sorununa ilişkin önde gelen uzmanlar konuşmalar yaptıktan sonra, “Su, İklim ve Savunmasızlık”başlıklı bir tartışma paneli düzenlendi. Panelde konuşmalardan sonra katılımcıların sorularına cevaplar verildi ve bazı tartışmalar yaşandı.
17 Ağustos’ta düzenlenecek kapanış toplantısında iş dünyası, uluslararası organizasyonlar ve hükümet temsilcileri çeşitli sunuşlar yapacak. Haftanın son gününde ise su kaynaklarının kullanımına ilişkin teknik geziler düzenlenecek.
Su politikalarında değişim, iklim değişikliği ve küresel ısınmanın su kaynaklarına etkisi, su yatırımlarının öncelik kazanması ve bölgesel çapta su sorunlarının tartışıldığı bu seminerler dizisi 18 Ağustos’a kadar sürecek.
Ayrıca Stockholm’de Dünya Su Haftası etkinlikleri kapsamında, 14-16 Ağustos tarihleri arasında AB Su İnisiyatifi toplantıları da düzenlenecek.
CİHAN’a özel açıklamalar yapan katılımcı ve konuşmacılar önemli bilgiler verdi. Nambia’dan katılan Johonson isimli katılımcı, ülkesinin Afrika’nın güneyinde çok güzel bir yer olduğunu fakat çok kuraklık yaşamakta olduğunu söylerken, bu konferansla birlikte çözüm arayışları içinde olacaklarını belirtti.
Susuzluk ve yoksulluk içiçe ve bunu çözme arayışları
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programının geçen yıl yayımladığı,“Kıtlığın Ötesinde: Güç Dengesizliği, Yoksulluk ve Küresel Su Krizi”başlıklı insani gelişme raporunda dünya olarak büyük bir su krizinin eşiğinde olduğumuz gerçeğine işaret edilmişti. Bu sorun, 60’lı yıllardan beri uzmanların uyardığı bir husustu.
Raporda geçen temel tespitler şunlardı:
- Nüfus artışı ve iklim değişikliğiyle birlikte dünyanın en zengin ve en yoksul ülkeleri arasındaki uçurumun giderek büyüyor
- Ekonomik olarak geri kalan ülkeler, doğal kaynaklardan da mahrum kalmakta,
- Yoksul ülkeler ve bölgeler temiz suya erişmek için zengin ülkelerden daha fazla para ve emek harcamak zorunda kalıyor, ya da kirli suları içmek mecburiyetinde,
- Dünya üzerindeki 1,1 milyar kişinin su kaynakları sağlıksız durumda.
Bu yılki Dünya Su Haftası etkinliklerinde de bu temel problemlere çözüm arayışları ele alınmaya çalışılacak.
16 Ağustos 2007 Perşembe
Dunyada Kuraklik ve Kuresel Isinma
Yazar: Manitu Zamanı: 19:31
İlgili Başlıklar: duyarlılık, dünya, küresel ısınma, türkiye
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder