17 Eylül 2008 Çarşamba

Ufuk Uras: 12 Eylül’ün izleri sürüyor

ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, 12 Eylül askeri darbesinin üzerinden 28 yıl geçmesine rağmen Türkiye’nin, hala bu darbenin izlerinden ve sonuçlarından kurtulamadığını söyledi.

ANKARA - Uras, 12 Eylül askeri müdahalesinin 28. yıldönümü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, toplumun 12 Eylül’ün yarattığı Anayasadan ve demokrasi ile alakası olmayan birçok yasadan, seçim ve siyasi partiler yasalarından, demokratik hukuk ilkeleri ile bağdaşmayan yargı sisteminden, çalışana düşman iş yasalarından kurtulamadığını savundu.

Uras, şöyle dedi: “Türkiye, 12 Eylül ile birlikte başlatılan neo-liberal ekonomi politikalarının toplumda yarattığı işsizlik ve yoksulluktan kaynaklanan yıkımı ve yolsuzluklar düzenini düzeltemedi. Toplum, Türkiye’yi 12 Eylül’e iteleyen derin devlet ve Ergenekon ilişkilerinden kurtulamadı.

12 EYLÜL’ÜN İZLERİ
Aradan 28 yıl geçti. Bugün Türkiye’nin gündemi yine demokratikleşmedir, yargı reformudur, aş, iş ve yoksulluğa karşı mücadeledir, yolsuzluğu ezmektir, Ergenekon rumuzlu devlet içi çetelerle, yeni darbe heveslileri ve derin devletle hesaplaşmadır, 12 Eylül darbecilerini yargılamaktır, siyasal ve toplumsal alan üzerindeki askeri vesayetten kurtulmaktır.”

Açıklamasında, “Türkiye’de medya-ticaret-siyaset arasında yolsuzluk ve rüşvet bağlarının güçlenmesi de tarikat-cemaat ilişkilerinin yarattığı yolsuzlukların gelişmesi de bu dönemin ürünüdür” ifadesini kullanan Uras, şöyle devam etti:

İKTİDAR OLANAKLARINI TEHDİT İÇİN KULLANILIYOR
“AKP’nin yolsuzluk ve usulsüzlüğü örtmek için iktidar olanaklarını bir tehdit olarak kullanması da medya sahiplerinin basın-yayın olanaklarını ekonomik çıkarlarını gerçekleştirmek için kullanması da 12 Eylül’le birlikte gelişen Özalizmin sonucudur.

İYİLİK DUYGULARI SÖMÜRÜLÜYOR
Deniz Feneri, Şaban Dişli ve belediyelerdeki yolsuzluklar da ‘hayırseverlik’ kisvesi altında patlayan ve insanların iyilik duygularını kullanan yolsuzluk da yılların bataklığının ve hortumculuğunun devamıdır.”

AHLAKİ KRİZ BÜYÜYOR
ÖDP Genel Başkanı Uras, yolsuzluk yapanlardan hesap sorulmadığı müddetçe işin çığırından çıktığını belirterek, olağanüstü bir çürümenin ve ahlaki Krizin “dal budak” sardığını, çalkantı arttıkça da pisliğin her tarafa bulaştığını bildirdi.

6 Eylül 2008 Cumartesi

Kravat cezası artık yok

İl Milli Eğitim Müdürü Özer, öğrencilerin çoğunun lacivert ceket, gri pantolon, gömlek ve kravattan nefret ettiğini, kravat yüzünden disipline giden öğrencinin de okuldan soğuduğunu savundu...

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ata Özer, yeni eğitim öğretim yılında kravat takmayan öğrencilerin disiplin cezası almayacağını açıkladı. Özer bu kararı çocukların okuldan soğumaması için verdiğini söyledi.

NTV’ye yaptığı açıklamada kararını bir ankete dayandıran Özer, öğrencilerin pek çoğunun lacivert ceket, gri pantolon, gömlek ve kravattan nefret ettiğini, kravat yüzünden disipline giden öğrencinin de okuldan soğuduğunu savundu. Kravat serbestisi kararını 39 ilçenin milli eğitim müdürlerine bir toplantıyla duyuran Özer, Milliyet’e yaptığı açıklamada da şunları söyledi:
“Kravat takmayan öğrenci, okuldan soğuması, disiplin cezası almaması ve okulla irtibatını kesmemesi için disiplin kuruluna verilmeyecek. Okuldan uzaklaştırılması için herhangi bir işlem yapılmayacak. Öğrenci hava soğuyana kadar, ihtiyaç duyana kadar okul aile birliğinin öngördüğü tişörtü giyebilecek” dedi. Özer’in aldığı karara göre, kot yasağı sürecek.

Öğrencilere kravat serbestisini, “modernleşmenin, aydınlanmanın ve batılılaşmanın Cumhuriyet’le beraber sembolü haline gelen kravata dair bir karşıtlık ve örgütlenme niyeti taşığını” söyleyen Eğitim - Sen eski Genel Başkanı Alaaddin Dinçer’in eleştirilerini de yanıtlayan Özer şöyle dedi:

“Ben kravatı kaldırmıyorum ki. Kravat takmayan çocuk disiplin cezasıyla cezalandırılmayacak. O benim amirim değil. Ben bakanlığa bağlıyım. Çocuklara kravat takmayın cümlesini söylemedim. Biz çocukları disiplin cezalarıyla okuldan uzaklaştırmayı mı yeğliyoruz? İkna etsinler takmayanları, çocuk da taksın.”

Topyekün mücadele edilmeli

Orgeneral Başbuğ, terörle mücadelede, sivil toplum örgütlerinin çok önemli rolü bulunduğunu ve bunların başarılarda çok etken olduğunu kaydetti.

Göreve geldikten sonra ilk gezisini 2. Ordu sorumluluk bölgelerine yapan Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Diyarbakır’dan önemli mesajlar verdi.
Başbuğ, dün 2. Hava Kuvvet Komutanlığı Terminal Komutanlığı’nda kuvvet komutanlarının da katıldığı bir basın toplantısı düzenledi. Türkiye’nin terörden çok çektiğini anımsatan Başbuğ, terörle mücadelenin tüm kurumlarla topyekün sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.

Elbirliğiyle çalışmalıyız
Bir ülkenin güvenliğinin mali kaynaklarla ölçülemeyeceğini belirten Başbuğ, “Güvenlik için harcanacaksa harcanacaktır. Bölücü terör örgütü Türkiye’nin başına bela olmasaydı bu kaynaklar bu bölgeye harcanacaktı. 100 milyarlarca kaynaktan bahsediyoruz. Terörle mücadelede önemli mesafeler alındı” ifadelerini kullandı. Başbuğ, şunları kaydetti:
“Güvenlik kuvvetlerimiz artan bir kararlılık ve şiddetle bölücü terör örgütüne karşı mücadelesini sürdürmektedir. Bundan kimsenin şüphesi olmasın... TSK olarak terör belasının etkinliğinin mümkün olduğunca kısa sürede sonlandırılmasını hedefliyoruz. Önemli olan biz devlet olarak, millet olarak tüm kuruluşlarıyla kırılma noktasına giden terör örgütüne daha ağır darbeyi vurmak için el birliğiyle koordineli işbirliğiyle omuz omuza bu mücadeleyi daha da artan bir yoğunlukta götürmeliyiz.”
“Terörle mücadelenin sürecini kısaltmayı istiyorsanız, terörle mücadelenin bütün alanlarında, yani güvenlik, ekonomik, sosyo kültürel psikolojik harekât ve uluslararası ilişkiler alanındaki faaliyetlerin aynı zamanda, eş zamanda koordineli olarak yapılması zorunlu” diyen Başbuğ, özellikle ekonomik ve sosyo-kültürel alanlarda terörle mücadelede sivil toplum örgütlerinin çok önemli rolü olduğunu kaydetti. Başbuğ, şöyle devam etti:
“Bu değerli sivil toplum kuruluşlarımızın başkanlarının görüşlerini ve düşüncelerini dinledik. Bu alandaki faaliyetlerin yürütülmesi bizim, TSK olarak olarak direkt sorumluluğumuzda olan bir alan değil. Ancak şu da bir gerçek ki bu alandaki alınacak başarılar terörle mücadelenin sürecini kısaltacaktır. Bu nedenle kendileriyle yapmış olduğumuz çok samimi görüşmeler çerçevesinde, onların önerilerini dinledik. İlk yapacağımız husus buradan aldığımız görüşleri hükümet başta olmak üzere ilgili makamlara aktarmaktır. Çünkü bu konuların fevkalade önemli olduğunu değerlendirmekteyiz.”

14-18 yaş grubu eğitilmeli
“Diyarbakır’ın içinde bulunduğu sorunlar, problemler bizim de problemimiz” diyen Başbuğ, sivil toplum örgütleri ile yaptıkları toplantıda üç önemli tespitte bulunduklarını, Diyarbakır nüfusunun yüzde 64’ünün 24 yaş altında olmasının bunlardan biri olduğunu belirtti. Sözlerini “Bu nüfusu gerçekten etkin olarak kullanabilirsek, dünya ülkelerinin hele Avrupa ülkelerine baktığımız zaman gıpta edilecek bir potansiyel var” diye sürdüren Başbuğ, 14 ile 18 yaş grubunun alınacak tedbirlerle eğitimle nitelikli bir noktaya getirilmesi halinde PKK’nın etkisiz hale getirilmesi sürecinin beklenenden de aşağı çekmenin mümkün olacağını söyledi.
Bölgedeki kadın ve kızların eğitim durumunun düşük olduğuna da işaret eden Başbuğ, üçüncü temel noktanın GAP Eylem Planı olduğunu ifade etti.

Başbuğ’un fotoğrafını çektiler
Diyarbakır’dan sonra Van’a gelen Başbuğ, yol boyunca vatandaşların sevgi gösterileriyle karşılandı. Vatandaşların el sallayıp alkış tutması üzerine makam aracından inen Başbuğ, halkın arasına karıştı. Vatandaşların “Hoşgeldiniz paşam” dediği Başbuğ’un duygulandığı gözlendi. Vatandaşların cep telefonuyla fotoğrafını çektiği Başbuğ, “Vanlısı, Karslısı, Erzurumlusu, Edirnelisi... İşte bu ya. Bir kaç tane münafık ortalığı bozuyor. Bunlara fırsat vermeyelim” dedi. Vali Özdemir Çakacak’ı ziyaret eden Başbuğ, daha sonra Hakkâri Yüksekova’ya geçti. Bazı sınır birliklerini denetleyen Başbuğ, kısa süren incelemesinin ardından tekrar döndüğü Van’dan askeri uçakla ayrıldı.
DHA

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Bursu

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu

Yurtiçinde tüm üniversitelerde ve yüksek okullarda okuyan öğrencilere öğrenim kredisi ve katkı (harç) kredisi adı altında borç olarak verilmektedir.
Web Adresi: www.kyk.gov.tr
Tel: (0-312) 431 11 00

Türk Silahlı Kuvvetleri Bursu

Türk Silahlı Kuvvetleri

TSK Personel Kanunu gereklerine göre verilen burstan subay olarak yetiştirilmek üzere fakülte ve yüksek okulda okuyan öğrencilere askeri öğrenci statüsünde yararlandırılmaktadır.
Web Adresi: www.tsk.mil.tr
Tel: (0-312) 417 61 00

Türk Dil Kurumu Bursu

Türk Dil Kurumu

ÖSS sınavında sözel puan sıralamasında ilk 2000′e giren ve Türk dili ve edebiyatı veya çağdaş Türk lehçeleri ve edebiyatları bölümlerinden birini seçen öğrencilerin 15′ine verilmektedir. Bu yıl burslarla ilgili bir açıklama yapılmazken, kurumun önümüzdeki günlerde kendi web sitesinden açıklama yapması bekleniyor.
Web Adresi: www.tdk.gov.tr
Tel: (0-312) 467 73 50

TÜBİTAK Bursu

TÜBİTAK

Yerleştirildiği bölümün gerektirdiği puan türü esas olmak üzere matematik ve fen ağırlıklı puana göre yapılan sıralamada ilk 1000 öğrenci arasına girenlerden, temel bilimler bölümlerine (matematik, fizik, kimya, biyoloji, moleküler biyoloji ve genetik) kayıt yaptıran T.C. vatandaşı öğrencilere karşılıksız ve sınavsız burs verilmektedir. Ancak, Kredi ve Yurtlar Kurumu dışında herhangi bir yerden burs alanlara aylık burs ödemesi yapılmaz. Yalnız, yılda iki kez (Kasım ve Mart aylarında) birer aylık burs tutarında kitap desteği sağlanmaktadır. Başvuru tarihleri üniversite sınav sonuçlarının ardından ilan edilmektedir.
Web Adresi: http://www.tubitak.gov.tr/home.do?ot=1&sid=455&pid=453
Tel: (0-312) 468 53 00

Milli Eğitim Bakanlığı

Milli Eğitim Bakanlığı

Bakanlık, yükseköğretim kurumlarının öğretmen yetiştiren bölümlerinde okuyan öğrencilere burs desteği sağlamaktadır. Hangi bölümden kaç öğrenciye ne kadar burs verileceği her öğrenim yılı başında belirlenmektedir. MEB’in bursları, mecburi hizmet karşılığında verilmekte olunup, burslu öğrenci mezun olduğunda öğretmen olarak doğrudan göreve alınmaktadır. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada üniversitelerin eğitim fakültelerinde okuyan öğrenciler için verilen bursun bu yıl da devam edeceğini bildirmişti. Ancak bakanlığın sitesinde burs başvurularıyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı. Bakanlığın önümüzdeki günlerde www.meb.gov.tr adresinden burslarla ilgili gerekli açıklamayı yapması bekleniyor.
Tel: (0-312) 425 53 30

İstanbul Büyükşehir Belediyesi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi

1994 yılından bu yana İstanbul’da eğitim gören üniversite öğrencilerine burs veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu yıl henüz burslarla ilgili açıklama yapmadı. Ekim ayında burs başvurularının başlayacağı belirtiliyor. Burs başvurusunda bulunacak öğrenciler İBB’nin www.ibb.gov.tr adresinden yapılacak açıklamayı takip edebilir ve buradan başvuruda bulunabilir.
Tel: (0-212) 514 08 15

Çalışma ve Sos. Güvenlik Bakanlığı Erğ. Köm. Hav. Aml. Br. ve Yrd. San.

Çalışma ve Sos. Güvenlik Bakanlığı Erğ. Köm. Hav. Aml. Br. ve Yrd. San.

Yardım için sandık başkanlığına dilekçeyle başvurmak gerekmektedir. Karşılıksız öğrenim yardımı yapılmaktadır.
Tel: (0-372) 251 10 06

Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu

Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu

Ekim ayının son haftası ile Kasım ayının başında başvurulabilinir. Açık öğretim fakültesi öğrencileri dahil bu bursa tüm üniversite öğrencileri başvurabilir. Başvuru formları, Yükseköğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (YKYK) bağlı bölge ya da yurt müdürlüklerinden alınabilinir.
Web Adresi: www.basbakanlik.gov.tr
Tel: (0-312) 419 13 93 - 419 13 94

Ankara Büyükşehir Belediyesi

Ankara Büyükşehir Belediyesi

Ankara’da dar gelirlilere, doğal afet mağdurlarına, şehit çocuklarına, öksüz ve yetimlere verilen bursa 1-30 Ekim tarihleri arasında başvuruların yapılması gerekmektedir.
Web Adresi: http://www.ankara-bel.gov.tr/
Tel: (0-312) 310 83 87

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Vakfı

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Vakfı

Burstan sadece Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencileri faydalanabilmektedir. Başvurular Ekim ayındadır.
Tel: (0-432) 225 16 90

Yumlu Eğitim Kültür Ve Bilimsel Araştırma Vakfı

Yumlu Eğitim Kültür Ve Bilimsel Araştırma Vakfı

Başarılı ve maddi desteğe gereksinimi olan üniversite öğrencilere burs verilmektedir. ÖSS sonuçlarına göre vakıfça belirlenen fakülteleri kazanan öğrenciler Eylül sonuna kadar burs için müracat edebilmektedir. Genel olarak vakıf, bursiyerlerini İstanbul dışında yerleşik, üniversite sınavında ilk sıraları alacak kadar başarılı, yaşama çağdaş bir pencereden bakan, ülkenin orta ve alt gelir gruplarına mensup ailelerin çocukları arasından seçilmektedir.
Tel: (0-216) 489 49 45

Yirmibirinci Yüzyıl Eğitim ve Kültür Vakfı

Yirmibirinci Yüzyıl Eğitim ve Kültür Vakfı

Başarılı fakat eğitimlerini sürdürürken zorlanan gençlere burs verilmektedir. 15 Eylül-15 Ekim arasında başvuran adaylar sıra numarasına göre mülakata alınmaktadır. Belli bir puanlamaya tabii tutulan adaylara daha sonra burs verilebilinmektedir.
Web Adresi: http://www.yekuv.org/
Tel: (0-212) 288 9072 / 73 - 274 15 02

Türk Eğitim Vakfı

Türk Eğitim Vakfı

Yaklaşık 5000 lisans ve lisans üstü öğrenciye burs vermektedir. Yurtiçi burs için başvurular Ekim ayı içinde öğrenim görülen kuruma yapılabilir. Yurtdışı burslar için başvurular ise TEV’e yapılabilir. Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı olmak, başarılı olmak burs almada ön plana çıkıyor. Burslara başvuru tarihi 1-31 Ekim’dir.
Web Adresi: www.tev.org.tr
Tel: (0-212) 217 58 58

27) Yaşar Eğitim VakfıBaşvurular Ekim ayında yapılmaktadır. Toplam 150 öğrenciye burs verilmektedir.
Web Adresi: http://www.yasar.com.tr/vakif/egitim_burs.htm
Tel: (0-232) 482 22 00

Türk Diyanet Vakfı

Türk Diyanet Vakfı

Yaklaşık olarak 200 öğrenciye burs veriyor. Burs verilecek öğrencinin babasının Diyanet İşleri personeli olması, anne ve babasından birisinin ya da ikisinin birden vefat etmiş olması, derslerinde başarılı olması ve kazandığı okulun ilk 5 tercihi arasında olması aranan koşullardır. Burs miktarı, burs adayının bu özelliklerine ve puanına göre belirlenmektedir. Başvurular Eylül ayındadır.
Web Adresi: https://burs.diyanetvakfi.org.tr
Tel: (0-312) 417 12 35/557-558

Sema Yazar Gençlik Vakfı

Sema Yazar Gençlik Vakfı

Vakıf, her yıl üniversite öğrencilerine katkıda bulunmak amacıyla burs vermektedir. Bursun devamlılığı her yıl başarılı olma koşuluna bağlıdır. Burs verilen öğrencilerin herhangi bir kuruluştan burs ve yardım almıyor olması gerekmektedir. Burs talebinde bulunan başarılı ve maddi yönden desteğe muhtaç öğrencilerin vakıftan alacakları formu doldurarak Ekim ayı başına kadar müracaat etmeleri gerekmektedir.
Web Adresi: http://www.semayazar.org.tr/tr/burs.html
Tel: (0-312) 284 44 00

Sağlık ve Eğitim Vakfı

Sağlık ve Eğitim Vakfı

Önceki yıllarda tıp fakültesinde okuyan ve 3.4.5 ve 6. sınıf öğrencilerine burs veren vakıf geçtiğimiz yıl için burs vermemişti. Bu yıl için ise henüz bir açıklama yapılmadı. Tel: (0-216) 474 25 35
E-mail: sevbilgi@sev.org.tr

Kızılay Gençlik Müdürlüğü

Kızılay Gençlik Müdürlüğü

Dernekçe verilmekte olan karşılıksız burs yardımları, toplumsal yardıma muhtaç, kendi imkanları ile tahsil hayatlarını devam ettiremeyen öğrencilere verilmektedir. Öğrencinin başarılı olması ve sınıfta kalmamış olması gerekmektedir.
Tel: (0-312) 430 23 00

İzmir Ticaret Odası

İzmir Ticaret Odası

İzmir doğumlu, İzmir’de ikamet eden veya İzmir’deki öğrenim kurumlarında öğrenim gören öğrencilere burs verilmektedir. Burs alacak olan öğrencinin, başka bir kurum veya kuruluştan burs almaması, iktisadi desteğe ihtiyaç duyması ve başarılı bir öğrenci olması gerekmektedir. Karşılıksız olan bursun kaç öğrenciye verileceği ve miktarı öğrenim yılı başlamadan önce yönetim kurulunca belirlenmektedir.
E-mail: info@izto.org.tr
Tel: (0-232) 441 77 77

İstanbul Ticaret Odası Vakfı

İstanbul Ticaret Odası Vakfı

Bursun miktarı her Aralık ayında değişmektedir. Aranılan şart; öğrencinin maddi imkânının yetersiz ve herhangi bir üniversitede iktisati ile ilgili bölümlerinden birinde okuyor olması.
Web Adresi: www.ito.org.tr/itoportal/Dokuman/BursBasvuruFormu.doc
Tel:(0-212) 511 41 50

İstanbul Ticaret Borsası Vakfı

İstanbul Ticaret Borsası Vakfı

Her yıl en fazla 23 kişiye karşılıksız burs vermektedir. İktisad bölümlerinden herhangi birinde okuma şartı aranmaktadır. Öğrencilerin Marmara veya İstanbul Üniversitesi’lerinden olmak zorunluluğu vardır. Başvurular Ekim ayındadır. Istanbul Ticaret Borsası Burs başvurusu yapmadan önce Istanbul Ticaret Borsası orijinal websitesini ziyaret ediniz veya aşağıda belirtilen iletişim numarasını arayınız.
Tel:(0-212) 511 84 40

İstanbul Sanayi Odası Vakfı

İstanbul Sanayi Odası Vakfı

Üniversite ve meslek yüksek okullarının teknik bölümlerinde okuyan öğrencilere burs vermektedir. Burs verilecek adayı öğrencinin öğrenim gördüğü kurum seçer ve vakıfa bildirir.

Web Adresi: http://www.isov.org.tr/tr/index.asp?page=burslar
Tel: (0-212) 293 54 18-19

İmam Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği (ÖNDER)

İmam Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği (ÖNDER)

Dernek İmam Hatip Lisesi mezunu öğrencilere burs vermektedir. Burs alabilecek öğrencilerde belli kriterler arayan ÖNDER’in başarılı öğrenciler için yurt dışı bursları da bulunuyor. 2008-2009 yılı için burs başvuruları başladı. İlgilenen öğrenciler ÖNDER’in internet sitesinden başvuruda bulunabilir.
Web Adresi: http://www.onder.org.tr/YaziGoster.asp?ID=80
Tel: 0 (212) 519 09 53

Hacı Ömer Sabancı Vakfı

Hacı Ömer Sabancı Vakfı

Burs, yükseköğrenim süresince, Ekim ayında başlamak üzere, her yıl 9 aylık bir süre için karşılıksız, fakat geri ödemeli olarak verilmektedir. Sabancı Vakfı bursları için başvuruların ve gerekli belgelerin öğrenci tarafından en geç 17 Ekim 2008 akşamına kadar kayıtlı olduğu üniversitenin Öğrenci İşleri / Burs Ofisi’ne teslim edilmesi gerekmektedir. Maddi desteğe ihtiyacı olan çalışkan ve başarılı öğrencilere yüksek öğrenimleri süresince verilen ancak geri ödeme yükümlülüğü bulunan bursun adı Sosyal Amaçlı Burs (SAB). Bu burs için, öğrencilerin üniversiteye giriş sınavında aldıkları puan ile bir önceki okulda veya sonraki sınıflarda gösterdikleri başarılar ve mali durumları dikkate alınmaktadır. Her yıl Eylül ayında üniversitelere gönderilen ve gazetelerde yayınlanan duyuruların ardından başvuruda bulunanlara form gönderilmekte ve gerekli koşulları taşıyan öğrencilerin müracaatları değerlendirilmektedir.
Burslar ile ilgili sorularınız için:
Tel: (0-212) 385 89 01

Faisal Finans Kurumu Vakfı

Faisal Finans Kurumu Vakfı

Vakfın burs adayında aradığı şartlar; bir üst sınıfa geçerken borçlu dersi olmaması, başka vakıftan veya kurumdan burs almaması, disiplin suçu işlememiş olması, savcılık tarafından hakkında soruşturma açılmamış olması. Başvurular Ekim ayındadır.
Tel: (0-212) 251 65 20

Eskişehir Sanayi Odası

Eskişehir Sanayi Odası

Eskişehir veya Bilecik doğumlu, Eskişehir veya Bilecik il sınırları içinde yer alan bir liseden mezun olan ve Mühendislik ve İdari Bilimler Fakültesi’ni kazanan 25 yaşını aşmamış başarılı öğrencilere burs veriliyor. Başvurular, Eskişehir Sanayi Odası veya Eskişehir Kızılay Şube Başkanlığı’ndan alınacak form ile Eskişehir Sanayi Odası’na yapılmaktadır.
Tel: (0-222) 236 03 60

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği

İstanbul içinde okuyan üniversite öğrencilerine karşılıksız burs veriyor. Eylül’ün ilk haftasında başvurulması gerekiyor.
Web Adresi: http://www.cydd.org.tr/nasilburs.asp
Tel: (0-212) 252 44 33

Aydın Ticaret Odası

Aydın Ticaret Odası

Aydın Ticaret Odası, bünyesinde kurulu bulunan Aydın Ticaret Odası Öğrenci Okutma ve Eğitim Vakfı unvanlı kurumla, sadece Aydın’da ikamet eden ve en az 4 yıllık yüksek öğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilere kredi verilmektedir.
Tel: (0-256) 213 22 02

Asım Kocabıyık Vakfı

Asım Kocabıyık Vakfı

Başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencilere burs veren vakfın önceliği yetim, öksüz veya anne-babası ayrı olan öğrencilere tanımaktadır. Bu burstan mezun oluncaya kadar yararlanmak için yıllık not ortalamasının 4 üzerinden 2,5 olması gerekmektedir. Başvuru Ekim ayında yapılmaktadır. Vakıf geçtiğimiz yıllarda İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi; Mühendislik, İşletme ve İktisat bölümünde okuyan öğrencilere burs vermişti. Bu yıl ise henüz bir açıklama yapılmadı. Burs müracaatı, sözkonusu okullara kayıt yaptırmış öğrencilerin kendi okullarının burs ofislerine yapılmaktadır.
Tel: (0-212) 251 34 10

Ankara Türkiye İnsan Kaynakları Vakfı

Ankara Türkiye İnsan Kaynakları Vakfı

Üniversite birinci sınıfı başarı ile tamamladıktan sonra Bireysel Gelişim Programı’na kabul edilen öğrenciler, fakültelerin ikinci akademik yılından başlayarak üç yıl süreyle her yıl Ekim - Haziran ayları arasında toplam sekiz ay aylık burs almaya hak kazanırlar. Burs miktarı her yıl Vakıf Yönetim Kurulu tarafından tespit edilir.
Web Adresi: http://www.tikav.org.tr/bgpbasvuruformu.htm
Tel: (0-312) 442 4822-438 05 43

Ankara Durak Eğitim Öğrt. Day. ve Yar.Vakfı

Ankara Durak Eğitim Öğrt. Day. ve Yar.Vakfı

Ekim ayında burs başvuruları yapılmaktadır. 4 yıllık bir fakültede öğrenci olmak yeterlidir.
Adres: Zübeyde Hanım Mah.Sulugöz Sok.No:15/1 İskitler
Tel: (0-312) 341 31 36

Ankara Çankaya Eğitim ve Kültür Vakfı

Ankara Çankaya Eğitim ve Kültür Vakfı

Ankara’daki üniversitelerin 4 yılık İİBF ve Fen Ebebiyat fakültelerinde okuyan öğrencilere 8 ay boyunca burs verilmektedir. Başvuru kosulları Eylül ayında açıklanmaktadır. Ekim ayında başvuruların yapılması gerekmektedir.
Tel: (0-312) 438 05 43

Ankara Bitlis Eğitim ve Tanıtma Vakfı

Ankara Bitlis Eğitim ve Tanıtma Vakfı.

1-31 Eylül tarihleri arasında başvurular yapılır. 4 yıllık fakültede okumak ve öğrencinin anne ya da babasının Bitlisli olması şartı aranmaktadır.
Tel: (0-312) 418 69 16

Ali Osman Sönmez Vakfı

Ali Osman Sönmez Vakfı

Vakıf sadece işletme alanında öğrenim gören öğrencilere burs vermektedir. Bursiyer adaylarının Bursalı ya da orta öğrenimini Bursa’da tamamlamış olması gerekmektedir.
Tel: (0-224) 261 04 40

Alarko Eğitim ve Kültür Vakfı

Alarko Eğitim ve Kültür Vakfı

Ekim ayında başlayan burslar 8 ay boyunca devam etmektedir. Verilecek burs miktarı her öğretim yılı için yeniden belirlenmektedir.
Web Adresi: www.alarko.com.tr/alevwebformc1.doc
Tel: (0-212) 258 61 20

Ağrı Eğitim ve Kültür Vakfı

Ağrı Eğitim ve Kültür Vakfı

Maddi durumu yetersiz, anne veya babası Ağrı doğumlu olan öğrencilere burs verilmektedir.
Tel: (0-472) 215 39 58

Adıyaman Kültür Ve Eğitim Vakfı

Adıyaman Kültür Ve Eğitim Vakfı

Bu bursa başvurabilmek için anne veya babanın Adıyamanlı olması gerekmektedir. Öğrencinin maddi durumunun yetersiz, ama aynı zamanda başarılı olması gerekmektedir. Son olarak mülakat yapılmaktadır. Başvurular 15 Eylül’dedir.
Tel: (0-416) 213 47 30

Adana Ticaret Odası Sosyal Hizmet Eğitim Vakfı

Adana Ticaret Odası Sosyal Hizmet Eğitim Vakfı

Yüksekokul ve üniversitelerde okuyan ve maddi desteğe ihtiyaç duyan, Adana’na oturan başarılı öğrencilere burs veriliyor. Burs müracatları 1-31 Ekim tarihleri arasında yapılmaktadır, Ocak ayından itibaren 8 ay süresince burs verilmektedir.

Web Adresi: http://www.atosev.org.tr/burslar.html
Tel : (0-322) 232 59 13

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Vakfı

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Araştırma ve Geliştirme Vakfı

Başarılı ve maddi durumu yetersiz öğrencilere burs veriliyor. Başvurular eğitim döneminin başında yapılmaktadır.
Tel: (0-374) 253 45 11 / 45 06

İBB burs başvuruları başlıyor

Burs başvuruları başlıyor ama umarız ki gerçekten ihtiyacı olanlara gider bu yardımlar.. Çünkü gerçekten de ihtiyacı olan bir sürü öğrenci var. Çok zor koşullarda eğitimlerine devam ediyorlar.


İBB Burs müracaatları başlıyor. 20 Eylül 15 Ekim tarihleri arasında devam edecek olan başvurular, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin internet sitesi www.ibb.gov.tr adresinden yapılabilecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin eğitime verdiği destek sürüyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl da 50 bin üniversite öğrencisine vereceği eğitim yardımlarının başvuru takvimi belli oldu. Yüksek öğrenimlerini İstanbul’da sürdüren ve üniversitelerin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora bölümlerinde okuyan öğrencilerin başvuruda bulunabileceği eğitim yardımlarına müracaatlar bu yıl 20 eylül – 15 ekim tarihleri arasında www.ibb.gov.tr adresinden yapılacak.
İBB 50 BİN ÖĞRENCİYE EĞİTİM YARDIMI YAPACAK

Bu yıl eğitim yardımı miktarında ve bu yardımdan yararlanacak öğrenci sayısında herhangi bir değişiklik yapmayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bu yıl da 50 bin öğrenciye toplam 36.680.000 YTL eğitim yardımı yapacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yapacağı eğitim yardımlarından bu yıl 46.400’ü lisans ve ön lisans, 3000’i yüksek lisans, 600’ü ise doktora olmak üzere toplam 50 bin üniversite öğrencisi yararlanacak. Eğitim yardımları kapsamında 7 ay süresince lisans ve ön lisans öğrencilerine aylık 100’er, yüksek lisans öğrencilerine 150’şer, doktora öğrencisine ise 250’şer YTL ödeme yapılacak.

BANKA HESABINA YATACAK

Eğitim yardımları 18 Aralık tarihinden başlayarak Haziran ayını da kapsayacak şekilde her ayın ikinci haftasında öğrencilerin Ziraat Bankası’nda İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından açılacak olan hesaplarına yatırılacak.

KAZANANLAR ELEKTRONİK ORTAMDA BELİRLENİYOR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından dağıtılan eğitim yardımını almaya hak kazanan öğrencilerin isimleri, 2004–2005 eğitim öğretim yılından bu yana, elektronik ortamda belirleniyor. Öğrencileri, başvuru sırasında verilen bilgiler doğrultusunda puan esasına göre sıralayan sistem, daha sonra yüksek puandan itibaren eğitim yardımı almaya hak kazanan öğrencileri belirliyor. Eğitim yardımı almaya hak kazanan öğrenciler, başvuru sırasında belirttikleri bilgilerin doğruluğunu gösteren evrakları Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne teslim ediyor. Evrakını teslim edemeyen öğrencilerin ise eğitim yardımı hakları kaybolarak eğitim yardımı hak kazanamayanlar arasında en yüksek puanı bulunan öğrenciye veriliyor.

KONTENJANIN YÜZDE 5'İ YABANCI ÖĞRENCİLERE...

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Sosyal Hizmetler Müdürlüğü tarafından yürütülen eğitim yardımı çalışmaları kapsamında yapılacak olan toplam yardım miktarının yüzde 5’i, (2500 öğrenci) yabancı uyruklu öğrencilere dağıtılacak.